Връзки за достъпност

Извънредни новини

САЩ увеличават присъствието си в Близкия изток след заплахи на Иран и Хизбула срещу Израел


Снимката е илюстративна.
Снимката е илюстративна.

Американската армия ще изпрати допълнителнo изтребители и военни кораби в Близкия изток, съобщи Ройтерс в петък.

Новината идва на фона на заплахи срещу Израел от страна на Иран и неговите съюзници Хизбула и паравоенната палестинска групировка Хамас, обявена за терористична от САЩ и ЕС.

Иран и съюзниците му обвиняват Израел за убийството на лидера на Хамас Исмаил Хания в Техеран преди дни и заплашват с отговор. Израел не е поел отговорност за смъртта, нито я е отрекъл.

От октомври насам Израел води пълномащабна война срещу Хамас в Ивицата Газа, след като групировката реализира мащабна смъртоносна атака в Югоизточен Израел. Отговорът на Израел доведе до хуманитарна криза в Газа и до десетки хиляди жертви според местните здравни власти.

Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин е одобрил изпращането в Близкия изток и Европа на допълнителни крайцери и разрушители на Военноморските сили, които могат да свалят балистични ракети. САЩ ще изпратят и допълнителна ескадрила изтребители в Близкия изток.

"Остин нареди корекции във военната позиция на САЩ, предназначени да подобрят защитата на американските сили, да увеличат подкрепата за защитата на Израел и да гарантират, че Съединените щати са готови да реагират на различни непредвидени ситуации", се казва в изявление на Пентагона.

В изявлението на Пентагона се допълва, че той ще повиши готовността си за разгръщане на повече наземни балистични противоракетни системи в региона.

Американската армия последно засили разполагането на военно оборудване преди 13 април, когато Иран предприе нападение срещу израелска територия със стотици безпилотни самолети и ракети.

Днес заплахата от страна на Хизбула в Ливан би могла да представлява особено предизвикателство пред САЩ в усилията им за прихващане на дронове и ракети, като се има предвид огромният арсенал на групировката и непосредствената ѝ близост до Израел, пише Ройтерс.

През април Израел успешно свали почти всички безпилотни самолети и ракети с помощта на САЩ и други съюзници.

Убийството на Хания е едно от поредицата убийства на високопоставени представители на Хамас.

Продължаващата над 10 месеца война на Израел предизвиква опасения от разрастване на конфликта в региона. По-рано говорителят на Пентагона Сабрина Сингх каза, че САЩ не смятат, че ескалацията е неизбежна.

Израелска делегация ще пътува до египетската столица Кайро през следващите дни за преговори за постигане на споразумение за прекратяване на огъня в Газа и освобождаване на заложници, съобщиха от кабинета на министър-председателя Бенямин Нетаняху в петък.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG