Връзки за достъпност

Извънредни новини

САЩ обвиниха Иран за нападение срещу японски танкер с химикали


В края на ноември хутите отлякоха кораба Галакси лийдър" с двама български моряци на борда.
В края на ноември хутите отлякоха кораба Галакси лийдър" с двама български моряци на борда.

Японски танкер, превозващ химикали, е бил нападнат с дрон в Индийския океан. Атаката е била извършена в събота на 370 км. от бреговете на Индия, съобщиха от Пентагона.

От военното министерство на САЩ посочиха като евентуален извършител на атаката Иран. От Техеран засега не са коментирали случая.

Новината идва на фона на множество атаки на йеменските хути в Червено море. Хутите твърдят, че нападат кораби, които са свързани с Израел, независимо под какъв флаг плават те. Атаките доведоха до сериозно повишаване на напрежението в региона и завишаване на цените на петрола на световните пазари.

Атакуваният в събота японски танкер е плавал под флага на Либерия и е управляван от компания в Нидерландия. По време на атаката на борда е избухнал пожар, който впоследствие е бил потушен, съобщи Би Би Си. Не се съобщава за жертви и ранени.

В същото време въоръжените сили на САЩ съобщиха, че са свалили четири дрона на хутите, които са били пуснати над Червено море. От Вашингтон твърдят, че безпилотните апарати са били насочени към американски миноносец. От Централното командване на въоръжените сили на САЩ казаха още, че това е 15-ата атака, на свързваните с Иран хути от средата на октомври.

Иран отрича да има връзка с нападенията в Червено море.

Един от нападнатите от хутите кораби се оказа плаващият под малтийски флаг български плавателен съд "Руен" с няколко български граждани на борда.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

Мери, която свири на пиано, за да се научи да чува
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:24 0:00
XS
SM
MD
LG