Връзки за достъпност

Извънредни новини

САЩ нанесоха удар по радар на хутите в Йемен


Самолет на военновъздушните сили на САЩ, 12 януари 2024 г.
Самолет на военновъздушните сили на САЩ, 12 януари 2024 г.

Съединените щати нанесоха удар по радарен комплекс на хутите в Йемен, съобщава Ройтерс, като се позовава на две официални лица, както и на американски медии.

Притежаваният от хутите телевизионен канал Al-Masirah съобщава, че в столицата Сана са чути експлозии. Била е атакувана близката военновъздушна база Ал-Дайлами.

Ударът идва ден след координирана атака на САЩ и Великобритания срещу позиции на хутите в Йемен. По данни на Пентагона военните са поразили 60 цели в 28 обекта. Това са радари, системи за противовъздушна отбрана, складове, площадки за изстрелване на дронове и ракети. Хутите казват, че при обстрела са загинали петима бойци, а шестима са били ранени.

Президентът на САЩ Джо Байдън предупреди, че ударите могат да продължат, ако хутите не спрат да атакуват търговски и военни кораби в Червено море.

На журналистически въпрос дали хутите могат да бъдат обявени за терористична група, Байдън каза: "Мисля, че са", пише Ройтерс. През февруари 2021 г. САЩ извадиха хутите от списъка на терористите, но сега може отново да ги включат в него.

Иран, който подкрепя хутите, както и Катар, Русия, Саудитска Арабия и Турция осъдиха ударите на САЩ и Великобритания. Самите хути заявиха, че ще продължат да атакуват кораби, пътуващи към или от Израел. Преди това те казаха, че се присъединяват към войната срещу Израел на страната на Хамас - групировка, призната за терористична от САЩ и ЕС.

Хутите контролират северната част на Йемен, включително част от морското крайбрежие. Създаденото от тях правителство не е признато от по-голямата част от държавите в света, включително Русия.

През последните дни обстрелът на Червено море е почти всекидневен. В същото време се атакуват кораби, които не са свързани с Израел. Обстрелът вече е нарушил международната търговия по ключов маршрут между Европа и Азия. Различни корабни компании преустановиха дейността си в региона, като изпращат кораби по маршрута около Африка.

Ескалацията на конфликта в Близкия изток идва, след като ООН прие резолюция, призоваваща за спиране на набезите на хутите и на фона на продължаващата война между Израел и палестинската групировка Хамас в Ивицата Газа. Ударите по цели в Йемен стават факт, след като преди дни САЩ и Великобритания отблъснаха най-голямата досега атака на хутите в Червено море.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG