Връзки за достъпност

Извънредни новини

Терористична опасност е обявена в Сърбия след нападение пред израелското посолство


Сръбски полицаи пред израелското посолство в Белград, където на 29 юни 2024 г. беше застрелян нападател, след като нападна жандармерист с арбалет.
Сръбски полицаи пред израелското посолство в Белград, където на 29 юни 2024 г. беше застрелян нападател, след като нападна жандармерист с арбалет.

Сръбският министър на вътрешните работи Ивица Дачич обяви червен код за терористична опасност в страната след нападението на жандармерист пред израелското посолство в Белград в събота.

Всички звена на МВР на Сърбия са приведени в най-висока степен на готовност и тяхната задача е да бъдат видими при осигуряване на обществения ред.

"Това означава, че те ще бъдат на много места в Сърбия", каза Дачич. "Това е превантивна мярка, за да се предотвратят други действия. Терористите знаят как да пуснат така наречената стръв, тоест да извършат действие, което е от вторичен тип и това да бъде последвано от основно действие. Терористичният акт беше спрян на практика в началото".

Критичните места са дипломатическите и консулски мисии, държавните институции и местата с много хора като търговски центрове, центърът на града, железопътната гара и автогарата.

Сръбски жандармерист беше прострелян в събота с арбалет пред посолството на Израел в Белград. Той е стрелял срещу нападателя си, който загина малко по-късно от нараняванията си. Сръбските и израелските власти определиха нападението като терористичен акт.

Дачич идентифицира убития нападател като Милош Зуйович - приел исляма член на радикалното уахабитско движение. Той се е преместил да живее в Нови Пазар - южен град близо до границата с Косово с дълга православна и мюсюлманска история.

При разследването са задържани двама души - Игор Деспотович, арестуван в Белград, и Кемал Бегович, който е арестуван при претърсване в град Нови пазар.

"При едното лице беше намерено видео, на което се заклева във вярност на Ислямска държава с нож в ръка. Когато видите какво имат в апартаментите си тези хора, разбирате, че става въпрос за екстремисти", каза Дачич.

Според сръбския вътрешен министър първоначалната цел на нападателя е била синагогата в Белград.

Сръбският президент Александър Вучич каза, че Сърбия е сигурна страна и гражданите не трябва да се притесняват. По думите му ще има още арести по случая и разследването, както и повишената готовност за сигурност, ще приключи до вторник.

Президентът Вучич посети възстановяващия се в болница жандармерист Милош Йевремович и каза, че той е в "много добро състояние".

Какво се случва в Дагестан
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:44 0:00
  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG