Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Имаме важни гости". Вучич отказа покана на Путин за участие в среща на БРИКС


Сръбският президент Александър Вучич
Сръбският президент Александър Вучич

Сръбският президент Александър Вучич каза в четвъртък, че няма да може да участва на предстоящата среща на върха на БРИКС.

По негови думи поканата е дошла от руския президент Владимир Путин.

Новината дойде ден след като стана ясно, че Турция иска да се присъедини към икономическата организация, създадена по инициатива на Русия.

Срещата на върха на страните от БРИКС ще се проведе от 22 до 24 октомври в руския град Казан.

„Преди 10-12 дни получих покана да се присъединя към срещата на БРИКС на 23 и 24 октомври. Имаме важни гости от чужбина в това време“, каза Вучич в обръщение пред журналисти.

Путин отправи покана към Вучич и по време на своя среща с вицепремиера на Сърбия Александър Вулин по време на ежегодния руски Източен икономически форум (EEF) във Владивосток в сряда.

Европейският съюз (ЕС) обяви преди срещата между Путин и Вулин, че "поддържането на връзки с Русия по време на нейната агресивна война срещу Украйна не е съвместимо с ценностите на ЕС и процеса на присъединяване" на Сърбия.

„Европейският съюз беше кристално ясен с нашите партньори: отношенията с Русия не могат да бъдат нормални след непровокираната и неоправдана агресивна война на Русия срещу Украйна“, казаха от пресцентъра на ЕС в отговор на въпрос на Радио Свободна Европа във вторник.

Вулин се счита за един от най-силните поддръжници на Кремъл сред сръбския управляващ елит. По време на срещата си с Путин той го увери, че Белград е „съюзник на Русия“ и стратегически партньор. Вулин каза още, че Сърбия „никога няма да стане членка на НАТО, никога няма да наложи санкции на Руската федерация и никога няма да позволи от своята територия да се извършват антируски действия“.

Вулин беше беше санкциониран от САЩ в средата на 2023 г. заради връзките му с Русия и предполагаема корупция по времето, когато е бил начело на Агенцията за сигурност и разузнаване са Сърбия.

Вулин се оттегли от тази позиция през ноември същата година, след като се сблъска с предполагаем натиск от Запада. Той беше назначен за вицепремиер на сръбското правителство в началото на май.

Сърбия остава една от малкото страни в Европа, които отказват да се присъединят към международните санкции срещу Кремъл след нахлуването на Русия в Украйна.

БРИКС е обединение на големи развиващи се икономики и се състои от Бразилия, Русия, Индия, Китай, Южна Африка, Иран, Етиопия, Египет и Обединените арабски емирства. Общото между повечето от тези държави е автократичното им управление.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG