Връзки за достъпност

Извънредни новини

Борислав Сарафов окончателно е единственият кандидат за главен прокурор


Борислав Сарафов
Борислав Сарафов

Борислав Сарафов е единственият кандидат за главен прокурор на България. В четвъртък беше последното заседание на Пленума на Висшия съдебен съвет (ВСС), на което можеше да се издигат кандидатури, но други така и не постъпиха.

След номинацията му от ПП-ДБ казаха, че веднага след сформирането на новия парламент ще поискат Конституционният съд да определи дали този състав на ВСС, който е с изтекъл мандат, има право да избира нов главен обвинител.

Сарафов към момента е изпълняващ длъжността главен прокурор. Дотук се стигна, след като предишният главен прокурор Иван Гешев беше отстранен през лятото на 2023 г. Сарафов беше негов заместник.

Сега предложението Сарафов да застане начело на прокуратурата беше внесено от трима членове на Прокурорската колегия – Стефан Петров, Светлана Бошнакова и Пламен Найденов.

По думите на Петров никой друг освен Сарафов не е проявил желание да участва в конкурса.

Служебната министърка на правосъдието Мария Павлова също каза, че не вижда проблем в това, че Сарафов е единствен кандидат. Тя се обоснова с това, че по подобен начин, само с една кандидатура, са протекли и изборите за председател на Върховния касационен съд, когато беше избрана Галина Захарова, както и изборът на Борис Велчев за главен прокурор.

При избирането на Захарова обаче имаше критики от членове на ВСС, че така липсва конкуренция. При назначаването си за главен прокурор през 2019 г. Иван Гешев също беше единственият кандидат.

"Имам необходимите решения на всеки от актуалните проблеми", каза от своя страна Сарафов след номинацията си.

Малко след предложението на кандидатурата му от ПП-ДБ казаха, че изборът на Сарафов е предварително "обезпечен".

Кирил Петков определи Сарафов като "следващата бухалка", която може да бъде "инсталирана над цяла България за 7 години".

На брифинг заедно с Надежда Йорданова и Атанас Атанасов той съобщи, че ПП-ДБ започва да събира подписи и ще поиска тълкуване от Конституционния съд дали този състав има право да избира нов главен прокурор.

Изслушването на Сарафов предстои на 16 януари. Дотук се стигна, след като през септември Прокурорската колегия на ВСС възобнови избора на нов титуляр на поста.

Пленумът на ВСС вече веднъж откри процедурата за избор на титулярен главен прокурор на мястото на уволнения Иван Гешев.

Тя обаче беше спряна под натиска на управляващото мнозинство на ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС, а впоследствие се изчакваше Конституционният съд (КС) да се произнесе във връзка с промените в основния закон, които предвиждаха структурна реформа във ВСС и прокуратурата.

В крайна сметка през юли 2024 г. КС отмени отмени промените в конституцията.

Възобновяването на процедурата сега дойде около два месеца след като съпредседателят на ДПС Делян Пеевски се обяви за бърз избор на нов главен прокурор от настоящия състав на съдебния съвет. Неговите членове от две години са с изтекъл мандат.

По-рано от „Продължаваме промяната – Демократична България“ внесоха законопроект, с който да се забрани на ВСС с изтекъл мандат да избира нов главен прокурор и председатели на Върховния касационен съд (ВКС) и Върховния административен съд (ВАС).

Настоящият състав на ВСС избра Иван Гешев за главен прокурор през 2019 г. През 2023 г. същият състав го уволни, след като ГЕРБ и ДПС едновременно оттеглиха доверието си от него. Същият съдебен съвет утвърди и заместника на Гешев – Борислав Сарафов, за временно изпълняващ функциите на главен прокурор.

Промените в съдебната система и правосъдна реформа бяха основни искания на протести в България в последното десетилетие.

Досега, въпреки присъствието във властта на партии, които поставят подобни промени начело в програмите си, българската правосъдна система остава слабо реформирана, главният прокурор не може да бъде поставян под ефективен контрол, а неговите правомощия остават огромни.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG