Връзки за достъпност

Извънредни новини

Сарафов нареди ревизия на делата срещу магистрати и политици


Бившият главен прокурор Иван Гешев и изпълняващият функциите на главен прокурор Борислав Сарафов.
Бившият главен прокурор Иван Гешев и изпълняващият функциите на главен прокурор Борислав Сарафов.

Изпълняващият функциите на главен прокурор Борислав Сарафов разпореди да бъде извършена проверка на всички дела за престъпления, извършени от магистрати, депутати и членове на Министерския съвет, съобщиха от държавното обвинение.

„Проверката ще обхване и дела за престъпления по глава Първа от особената част на Наказателния кодекс – престъпленията против Републиката“, съобщиха от прокуратурата. Проверката ще бъде извършена от осем прокурори от Върховната касационна прокуратура, които ще установяват спазен ли е принципът за случаен подбор за разпределение на делата, каква е срочността и ритмичността на разследванията, действали ли са своевременно наблюдаващите прокурори, както и взетите мерки за неотклонение.

Престъпленията против републиката се отнасят за посегателства, насочени срещу основите на държавата, срещу установения държавен и обществен строй, целящи да отслабят, подронят или съборят установената власт. Тук спадат измяна, предателство и шпионство, диверсия и вредителство и други състави като проповядване на фашистка или друга идеология, посягане срещу националната чест и достойнство.

Проверката ще обхване както неприключените досъдебни производства, така и спрените. Доклад от проверката трябва да бъде представен до 7 август, а контролът е възложен на зам.-главния прокурор Мария Павлова.

​„Това е начинът да се провери дали такива дела са стояли на трупчета последните години и са активирани точно в настоящия момент и евентуално така ще се види какви са били целите за това им активиране“, каза по-рано днес пред бТВ Павлова.

На 11 май Борислав Сарафов каза, че Главният прокурор Иван Гешев лично е разпореждал на свои близки обвинители как да водят и решават знакови разследвания, така че те да стоят “на трупчета” дълго време и чрез тях да бъдат изнудвани политически фигури.

Повод за твърдението на Сарафов стана признанието на Гешев, че негов съученик води разследването, добило популярност като “Барселонагейт”. Главният прокурор каза, че въпросният обвинител е получил послание през няколко души от Сарафов - да прекрати случая, а всъщност “прогнозният срок” за развитието на делото е до края на тази година.

“Къщата в Барселона” или “Барселонагейт” е разследване на схема за пране на пари, свързвано с бившия премиер Бойко Борисов. В разследването беше цитирано името на бившия български модел Борислава Йовчева, за която има подозрения, че се е възползвала от престъпната схема. Според каталунското издание “Периодико” местните власти проверяват дали именно тя е свързана с Борисов.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Тръмп срещу Байдън. Кой победи в дебата
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:18 0:00
XS
SM
MD
LG