Връзки за достъпност

Извънредни новини

Сандра Бълок, която скъса с Холивуд, за да се прибере при семейството си


Американската актриса Сандра Бълок на премиерата на последния си филм "Изгубеният град" през март 2022 г. в Лондон
Американската актриса Сандра Бълок на премиерата на последния си филм "Изгубеният град" през март 2022 г. в Лондон

Тя се снима във впечатляващите 50 филма, получава над 10 номинации за ролите си, а за една от тях печели "Оскар" и "Златен Глобус". Преди две години обаче казва, че къса с Холивуд и остава при семейството си. Тя е Сандра Бълок, която днес навършва 60.

През 2022 г. една от любимите актриси на поне две поколения киномани изненада всички, като обяви, че се разделя с Холивуд в интервю за американската телевизия Си Би Ес (CBS).

"Искам да съм си у дома", казва Сандра Бълок. В телевизионния ефир тя говори за майчинството и за това колко важно е семейството в живота ѝ. Актрисата има две осиновени деца.

По време на интервюто партньорът на Бълок - американският фотограф Браян Рандъл, вече е страдал от напреднала форма на амиотрофична латерална склероза (ALS). Това обаче се разбира едва през август 2023 г., когато той почива. След смъртта му семейството му съобщава, че е било решило да пази болестта му в тайна. Тя казва, че той е бил "любовта на живота ми".

Последните филми, в които Бълок се снима, излизат именно през 2022 - годината, в която тя обявява раздялата си с киното. Това са екшън-комедията „Изгубеният град“ (2022), в който си партнира с Чанинг Тейтъм. През същата година се появява и в "Убийствен влак", заедно с Брад Пит.

Оттогава насам актрисата не е давала никакъв знак дали планира завръщане в бъдещи проекти.

От хора в операта до върха в Холивуд

Сандра Анет Бълок е родена на 26 юли 1964 г. в Арлингтън, предградие на Вирджиния във Вашингтон, окръг Колумбия.

Майка ѝ Хелга Бълок (по баща Хелга Матилд Майер) е немска оперна певица. Баща ѝ Джон У. Бълок, е вокален педагог. Родом той е от Алабама, но също е с немски произход. Сандра от малка говори перфектен немски език, тъй като прекарва голяма част от детството си в Нюрнберг, Германия с родителите си и по-малката си сестра. Там тя често се включва в детските хорове на оперите, в които участва майка ѝ.

Семейството ѝ се връща в САЩ, когато тя е тийнейджър. Повлияна от сценичния живот на майка си, тя се записва да учи актьорско майсторство в университет в Северна Каролина. Малко след това се мести в Ню Йорк, където започва бурното развитие на собствената ѝ кариера на сцената.

Сандра Бълок на филмовия фестивал във Венеция, Италия, 28 август 2013 г.
Сандра Бълок на филмовия фестивал във Венеция, Италия, 28 август 2013 г.

Първоначално Бълок започва да участва в телевизионни програми, а след това и в дългометражни филми. Първите ѝ запомнящи се роли са през 1993 г. в "Разрушителят" с Уесли Снайпс и Силвестър Сталоун и "Да се изправиш срещу Хемингуей" (1993), с Шърли Маклейн и Ричард Харис. Но истинската ѝ слава идва с кинохита "Скорост" (1994).

Кариерата ѝ нататък я нарежда сред най-популярните актриси в Холивуд. За ролята си в "Сляпата страна" (2009) тя печели "Оскар" и "Златен Глобус", а участието ѝ в блокбастъри като "Предложението" (2009), "Жега" (2013) и "Гравитация" (2013) я превръщат в една от най-добре печелещите звезди на Холивуд.

Успехът идва в трънлива опаковка.
Сандра Бълок, актриса

Самата Бълок коментира кариерата си така: "Научих, че успехът идва в трънлива опаковка. Дали ще изберете да го приемете или не, зависи от вас. Важно е какво избирате да правите с него, да подбирате хората, с които да се заобградите. Винаги предпочитайте хора, които са по-добри от вас. Винаги избирайте хора, които ви предизвикват и са по-умни от вас. Винаги бъдете ученикът. Когато установите, че сте учител, вие вече сте го загубили."

Семейството

През цялата ѝ шеметна кариера обаче, семейството нито за миг не остава на заден план за Бълок. В речта си при получаването на своя "Оскар" през 2010 г. тя не пропуска да благодари на майка си Хелга, която е починала преди цели 10 години. За това, че е отгледала нея и по-малката ѝ сестра с чувство за дълг и толерантност.

Сандра Бълок позира за снимки на червения килим за европейската премиера на "Бандитките на Оушън" в Лондон, Великобритания, 13 юни 2018 г.
Сандра Бълок позира за снимки на червения килим за европейската премиера на "Бандитките на Оушън" в Лондон, Великобритания, 13 юни 2018 г.

Самата тя получава най-престижната актьорска награда за ролята си на майка от висшата класа, приела в семейството си бездомен чернокож тийнейджър, когото превръща в професионален футболист. В началото на същата година Сандра Бълок и тогавашният ѝ съпруг - телевизионният водещ Джеси Джеймс, осиновяват чернокожо момченце.

След получаването на наградата "Оскар" от Бълок през март 2010 г. в медиите се появяват слухове, че съпругът ѝ изневерява, които Джеймс по-късно сам потвърждава. Актрисата иска развод и през юни 2010 г. двамата вече официално са разделени. В края на 2015 г. Бълок осиновява още едно момиченце, също с афроамерикански произход.

В интервюто си за CBS Бълок разказва през сълзи за страховете си като майка на чернокожи деца, изправени пред множество опасности в американското общество. Въпреки това тя не би заменила за нищо усещането от майчинството.

„Семейството ми е смесено и разнообразно, лудо, обичащо и подкрепящо“, казва тя.

Показателна за това колко широко за обич и подкрепа е сърцето на актрисата е благотворителната ѝ дейност. На два пъти тя прави огромни дарения от по 1 милион долара на американския Червен кръст - след терористичните атаки в Ню Йорк на 11 септември 2001 г., и след опустошителното цунами в Югоизточна Азия през 2004 г. Прави и трето дарение от 1 милион долара - този път на "Лекари без граници", след земетресението в Хаити през 2010 г.

  • 16x9 Image

    Боян Тончев

    Боян Тончев е журналист в Свободна Европа от 2022 година. Завършил е философия в СУ "Св. Климент Охридски". Между 2013 и 2018 година работи като сценарист в "Господари на ефира", след което става главен редактор на сайта на предаването. Бил е и редактор в "Дневник". 

Форум

XS
SM
MD
LG