Връзки за достъпност

Извънредни новини

Съдът на ООН излезе с необвързващо решение, че Израел незаконно е окупирал палестински територии през 1967 г.


Знамената на Палестина и Общото събрание на ООН.
Знамената на Палестина и Общото събрание на ООН.

Международният съд на ООН излезе с необвързващо консултативно решение, че присъствието на Израел в окупираните от него палестински територии от 1967 г. насам е незаконно.

В необвързващото решение съдът казва още, че Израел е задължена да приключи незаконното си присъствие в окупираните територии възможно най-бързо, както и да прекрати заселническата си политика и експлоатацията на природни ресурси в тези територии, гласи съобщение на сайта на съда.

Западният бряг и Източен Йерусалим са под военна окупация от страна на Израел от юни 1967 г. след Шестдневната война. Тогава израелската армия се бие срещу обединена коалиция на арабските страни Египет, Сирия и Йордания.

В следствие на войната силите на Тел Авив поемат контрола над Ивицата Газа, Синайския полуостров, Западния бряг и Голанските възвишения.

Решението на съда идва в отговор на поисканото от Общото събрание на ООН становище по въпросът за правните последствия за „нарушеното право на самоопределение на палестинците“ от страна на Израел в следствие на окупацията, анексията и населването на техните територии, които са „изменили демографското формирование, характера и статута на свещения град Йерусалим“.

Освен обявяването на окупацията за незаконна и постоновяването на нейното незабавно прекратяване, от съда казват още, че Израел трябва да даде репарации за нанесените щети, които са настъпили в следствие на окупацията.

В решението си съдът казва още, че всички страни членки на ООН са „задължени“ да не признават като законна ситуацията, формирана в следствие на окупацията през 1967 г., да не предоставят помощ за разрешаването на ситуацията, настъпила в следствие на окупацията, както и че ООН и Общото му събрание трябва да предприемат нужните мерки, за да прекратят присъствието на Израел в окупираните територии.

Решението на съда не води до преки последствия и не задължава Израел да напусне окупираните от страната територии.

Историческата област Палестина обхваща днешните територии на Израел, Ивицата Газа и Западния бряг. Tе се намират между Йордания на изток и Средиземно море на запад.

Голанските възвишения разделят еврейската страна със Сирия. Границата между двете държави не е уредена.

По силата на международното право територията принадлежи на Сирия, като Израел я окупира през 1967 г. по време на Шестдневната война, а по-късно през 1981 г. я анексира.

Територията, наречена Западен бряг, се намира от западната страна на река Йордан и граничи с Йордания на изток, а от север, запад и юг е заобиколена от Израел.

Там управлява организацията Фатах, която е начело на Палестинската автономия.

Западният бряг включва Източен Йерусалим, който се смята за палестинска територия.

Границата между Западния бряг и Израел от западната страна и Йордания от източната е уредена от 1994 г., когато Йордания става втората арабска държава, признала държавата Израел.

Официалните граници на Ивицата Газа все още не са уточнени. Тя има неофициална граница с Израел от 2005 г., когато израелските военни и заселници се оттеглят от територията. ООН все още смята Ивицата за окупирана от Израел територия.

Границата на Ивицата Газа с Египет на юг е определена в началото на 80-те години на миналия век след сключването на мирен договор между Израел и Египет през 1979 г. С него Израел отстъпва Синайския полуостров на Кайро.

Към днешна дата ситуацията в Близкия изток и в териториите на Израел и Палестина е тежка заради войната между Тел Авив и обявената за терористична организация от САЩ и ЕС Хамас.

Войната в региона започна след нападение на Хамас срещу Израел на 7 октомври 2023 г., при което бяха убити около 1200 души, а над 240 бяха взети за заложници.

В отговор на нападението Израел започна пълномащабна офанзива в Ивицата Газа, при която по данни на местните власти до момента са убити над 38 хил. души.

Израел и спорът за земите. Кое къде е на картата?
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:33 0:00
  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG