Връзки за достъпност

Извънредни новини

След заповед да бъде ликвидиран. Дезертирал в Украйна руски пилот е открит застрелян в Испания


Миналата година Максим Кузминов участва в официална пресконференция, дадена от украинските власти
Миналата година Максим Кузминов участва в официална пресконференция, дадена от украинските власти

Руски пилот на хеликоптер, дезертирал в Украйна преди 6 месеца, е открит застрелян в Испания, съобщиха испанските медии. Смъртта му беше потвърдена от говорителя на украинското военно разузнаване Андрий Юсов.

Испанските власти все още не са коментирали убийството на 28-годишния Максим Кузминов, който сега е живеел в Аликанте с приятелката си.

Медиите съобщават, че тялото му е открито от нея миналия вторник на рампа на паркинг под жилищен блок. Той е бил убит от неизвестни въоръжени мъже, които са изстреляли 12 куршума, 5 от които са попаднали в него. По-късно е намерена изгоряла кола, за която се смята, че е използвана от тях.

Това се случва, след като миналия август пилотът прелетя от Русия в Украйна с военен хеликоптер Ми-8 в пълно бойно снаряжение при секретна операция. Така той се превърна в първия официално обявен руски дезертьор от пълномащабното нахлуване на руската армия в Украйна преди почти две години.

Кузминов е получил от украинското разузнаване близо 496 000 долара за дезертирането си и предаването на руския хеликоптер. Украйна е обявила максимална награда от 990 000 долара за руски дезертьори, които се предадат заедно с поверената им бойна летателна техника.

Руската държавна телевизия съобщи през есента, че спецслужбите са получили нареждане на ликвидират пилота, който Москва смята за предател.

Сега шефът на руското външно разузнаване Сергей Наришкин коментира: "В Русия е обичайно да се отнасяме към мъртвия човек или добре, или нищо. Този предател и престъпник се превърна в морален труп още в момента, когато планираше своето мръсно и ужасно престъпление".

През 2006 г. двама наемници, работещи за Федералната служба за сигурност (ФСБ) на Москва, отровиха руския дисидент Александър Литвиненко с радиоактивно вещество в чая. Публично разследване впоследствие заключи, че президентът Владимир Путин „вероятно“ лично е инструктирал ФСБ да организира убийството.

През 2018 г. двама офицери от руското военно разузнаване пък опитаха да убият руския двоен агент Сергей Скрипал. Той беше отровен с веществото "Новичок", но оцеля със сериозни последствия за здравето си.

Със същото преди няколко години беше направен опит да бъде отровен и най-големият руски опозиционер - Алексей Навални, който също беше спасен, но след като се завърна в Русия и беше осъден, преди дни почина в затворническа колония.

Бягство от Русия

Максим Кузминов бяга от Русия по време на полет между две руски авиобази на 23 август. Той е трябвало да транспортира части за изтребители Су-27 и Су-30. Вместо това минава над границата и приземява своя двумоторен хеликоптер Ми-8 на украинска територия.

Кирило Буданов, ръководител на украинската разузнавателна агенция, тогава каза, че неговите служители са убедили Кузминов да дезертира по време на сложна шестмесечна операция с кодово име "Синигер". Преди това семейството на пилота е изведено от Русия.

През септември украинските власти публикуваха документален филм, в който Кузминов обясни, че се е свързал с украинските служби за сигурност, защото не е искал да допринася за престъпленията на Русия срещу Украйна. „Истината е, че тук няма фашисти или нацисти“, каза той тогава по повод твърденията на руските власти и обявената от Путин "денацификация" като цел на войната в Украйна.

След това пилотът се появи на пресконференция в Киев, ограден от двама униформени украински военни. Той разказа, че е излетял в 16,30 часа местно време от летище Курск в Русия и се е насочил към Харковска област в Украйна. Близо до границата той летял на изключително ниска височина и в радиомълчание. Руските войници открили огън, докато той е преминавал границата.

„Бях прострелян в крака. След това прелетях на около 20 километра и кацнах на определеното място”, добави Кузминов, като отбеляза, че не е имал оръжие, тъй като руските пилоти не носят такова.

Тогава стана ясно, че след приземяването други двама руснаци, които били с него в хеликоптера са се опитали да избягат и са били застреляни. Кузминов каза, че се е опитал да увери двамата си колеги пилоти, че ще бъдат добре третирани в Украйна.

„Но те се изплашиха, започнаха да се държат агресивно и в крайна сметка избягаха от хеликоптера към границата“, разказа той.

Кузминов отбеляза, че е извършвал само транспортни операции за преместване на военен персонал или товари и никога не е бомбардирал Украйна.

През октомври 2023 г. руският държавен канал "Россия 1" излъчи репортаж за Кузминов, в който се казваше, че той е убил други членове на екипажа и че руските служби за сигурност вече са получили заповед да го ликвидират.

Сега говорителят на украинското военно разузнаване отказа да каже дали пилотът е бил убит и, ако е така, кой може да е отговорен за това. "Ние потвърждаваме факта на смъртта", каза само Юсов.

Някои руски коментатори, близки до министерство на отбраната в Москва, твърдят, че съобщенията за убийството на Кузминов са подхвърлени от украинските разузнавателни служби, за да се инсценира смъртта му.

"Не се вълнувайте твърде много. Те искат да създадат нова биография с ново име на предателя", написа в Телеграм Владимир Рогов, назначен от Русия служител в Южна Украйна.

Очаква се официално потвърждение за смъртта на Максим Кузминов от властите в Испания.

Украинската операция "Синигер" е първата от началото на войната, при която украинските спецслужби успяват да заловят нова руска летателна машина в бойна готовност, както и да привлекат на своя страна руски пилот.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

Мери, която свири на пиано, за да се научи да чува
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:24 0:00
XS
SM
MD
LG