Връзки за достъпност

Извънредни новини

Руска ракета вероятно е навлязла във въздушното пространство на Полша


Експлозия на руска ракета в небето над Киев, Украйна по време на масираната въздушна атака на Русия над страната, 29 декември 2023.
Експлозия на руска ракета в небето над Киев, Украйна по време на масираната въздушна атака на Русия над страната, 29 декември 2023.

Руска ракета вероятно е навлязла във въздушното пространство на страна-членка на НАТО в петък, съобщи Ройтерс.

Оперативният командир на полските въоръжени сили каза, че неидентифициран въздушен обект е бил забелязан в ранните сутрешни часове във въздушното пространство на Полша.

Новината идва на фона на тежка руска атака срещу градове в цяла Украйна през нощта и сутринта на 29 декември. Москва изстреля общо 158 дрона и ракети, насочени към критична инфраструктура, промишленост и военни съоръжения, част от които обаче поразиха жилищни сгради, болници, училища и детска градина.

При масираната атака в петък над Киев, Одеса, Днипро, Харков и Лвов загинаха поне 18 души, а над 130 бяха ранени.

Полският генерал Мачей Клиш каза, че обектът най-вероятно е напуснал полското въздушно пространство, след като е прекарал по-малко от три минути над територията на страната и се е върнал над Украйна.

Въпреки това частният телевизионен оператор TV Republika съобщи, че близо до град Хрубешов в южна Полша се извършва издирване на обекта. Ройтерс не успя да потвърди веднага тази информация.

Полски служители казаха, че службите за спешна помощ, включително полиция и доброволчески армейски части, претърсват района, но не е ясно дали обектът е паднал на полска територия. Няма данни за пострадали.

Генерал Клиш каза също, че ракетата е прелетяла 40 километра в Полша и че срещу нея не са предприети никакви действия.

Министър-председателят Доналд Туск се срещна с шефовете на армията и службите за сигурност около обяд местно време, за да обсъдят инцидента.

НАТО следи ситуацията в Полша, съобщи по-късно през деня генералният секретар на военния алианс Йенс Столтенберг в социалната мрежа X.

"Говорих с (полския) президент Анджей Дуда за инцидента с ракетата в Полша. НАТО е солидарна с нашия важен съюзник, наблюдава ситуацията и ще останем в контакт, докато се установяват фактите. НАТО остава нащрек", написа Столтенберг.

През ноември 2022 г. заблудена украинска ракета удари полското село Пржеводов в Южна Полша при инцидент, който породи опасения, че войната в Украйна ще се прехвърли през границата.

През април военен обект беше открит в гора близо до село Замошч близо до северния град Бидгошч. По-късно беше съобщено, че това е руска ракета.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG