Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Заложническа дипломация". Русия удължи с 3 месеца задържането на американския журналист Еван Гершкович


Репортерът Еван Гершкович от „Уолстрийс джърнъл“ беше задържан от руските власти през март по подозрения в шпионаж.
Репортерът Еван Гершкович от „Уолстрийс джърнъл“ беше задържан от руските власти през март по подозрения в шпионаж.

Съд в Москва удължи с 3 месеца задържането на американския журналист Еван Гершкович, съобщи Ройтерс в четвъртък. Русия обвинява в шпионаж Гершкович, който работи за Уолстрийт джърнъл.

Гершкович беше задържан на 29 март тази година в град Екатерининбург от Федералната служба за сигурност на Русия (ФСБ). По обвиненията в шпионаж, пред които е изправен, репортерът може да получи присъда до 20 години затвор.

Сега задържането на Гершкович в предварителния арест в Лефортово е удължено до 30 ноември. Според ФСБ журналистът е събирал информация в сферата на отбраната, която е била държавна тайна.

Гершкович и вестникът, за който той работи, категорично отхвърлят тези обвинения. Според тях Русия води „заложническа дипломация“.

Еван Гершкович влиза в сградата на съда преди изслушването, с което е удължено неговото задържане. 24 август 2023 г.
Еван Гершкович влиза в сградата на съда преди изслушването, с което е удължено неговото задържане. 24 август 2023 г.

Президентът на САЩ Джо Байдън, новинарски организации и правозащитни групи също осъждат ареста на репортера.

До момента Гершкович два пъти е обжалвал задържането си в предварителния арест, но без успех. Все още няма и обявена дата за начало на съдебния процес срещу журналиста.

Гершкович е репортер с опит в медии като „Франс прес“, The Moscow Times и „Ню Йорк Таймс“. Той живее в Русия от 6 години и отразява събития, свързани с войната в Украйна. Пише за отношението на руснаците към военните действия и за частната армия „Вагнер“.

Гершкович е първият американски журналист от 1986 г. насам, който е обвинен в шпионаж в Русия, пише Асошиейтед прес.

Репортажите от Русия бяха затруднени още преди началото на пълномащабната война в Украйна през февруари 2022 г. Независимите журналисти бяха обявени за „чуждестранни агенти“, а кореспондентката на Би Би Си Русия Сара Рейнсфорд беше изгонена от страната.

Когато войната започна, Русия въведе наказателно престъпление за съобщаване на „фалшиви новини“ или „дискредитиране на армията“. Десетки руснаци бяха осъдени за критики на инвазията в социалните медии.
Почти всички независими медии в Русия са заглушени, затворени или блокирани, включително големите информационни източници като телевизия Дождь, радио „Ехото на Москва“ и вестник „Новая газета“. Много западни медии предпочетоха да напуснат Русия.
  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Мери, която свири на пиано, за да се научи да чува
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:24 0:00
XS
SM
MD
LG