Връзки за достъпност

Извънредни новини

Русия осъди на 13 години затвор гражданин, призовал руските войски да се предадат


Снимката е илюстративна. На нея призовани за мобилизация руски резервисти преминават обучение на полигон край Донецк, Източна Украйна, през октомври 2022 г.
Снимката е илюстративна. На нея призовани за мобилизация руски резервисти преминават обучение на полигон край Донецк, Източна Украйна, през октомври 2022 г.

Военен съд в Русия осъди жител на западния регион Челябинск на 13 години затвор с максимална сигурност и го глоби с 200 000 рубли (2245 долара) по обвинение в държавна измяна за това, че е призовал мобилизираните в армията да се предадат на украинските сили. Това съобщиха от пресслужбата на съда в четвъртък.

Новината идва на фона на продължаващата вече повече от 2 години пълномащабна война на Русия срещу Украйна. От началото ѝ през февруари 2022 г. Москва засили репресиите срещу критици на режима и граждани, несъгласни с инвазията.

Съдът в Челябинкс приема, че осъденият руски гражданин по указание на „представител на чужда държава“ е призовавал мобилизирани в руската армия да се предадат на въоръжените сили на Украйна. Той е правил това чрез публикации в социалните мрежи.

Името на мъжа не беше оповестено публично. Той беше обвинен също така в оправдаване на тероризма за предполагаемо публикуване на коментар онлайн, в който одобрява експлозията на Кримския мост, която избухна през октомври 2022 г.

Общо през 2023 г. в Русия най-малко 98 души са били обвинени по наказателни дела за държавна измяна, 31 - за шпионаж и 19 за тайно сътрудничество с чужденци. Това е исторически рекорд за нивото на репресии в Русия, пише регионалната редакция на Радио Свободна Европа Sibir.Realii.

По-рано правозащитният проект „Първи отдел“ писа , че през 2023 г. в Русия за държавна измяна са били осъдени 39 души. Това е два пъти повече от 2022 г. (16) и почти десет пъти повече от случаите през 2013 г. (4).

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG