Връзки за достъпност

Извънредни новини

Руската полиция задържа журналисти по време на протест срещу мобилизацията


Архивна снимка.
Архивна снимка.

Полицията в Москва задържа в събота около 25 души, предимно журналисти, в Александровската градина близо до стените на Кремъл по време на редовен протест срещу мобилизацията.

Сред тях има и представители на западни медии като Франс прес и Шпигел според съобщения в социалните мрежи.

Участниците в телеграмния канал "Пътят към дома" се събраха в Александровската градина на 500-ия ден от началото на мобилизацията в Русия, за да положат цветя на гроба на Незнайния войн.

Това се случи ден след като каналът призова роднините на мобилизираните войници, изпратени на фронта, и "всички граждани, които не са безразлични", да отидат до Кремъл.

В събота московската прокуратура предупреди в официалния си канал в Телеграм за отговорността за призиви и участие в несъгласувани събития. В текста се казва, че ведомството е получило информация за "публична акция в центъра на Москва".

Според съобщение в канала "Сирена" полицията е задържала всички, които са снимали полагането на цветя пред паметника. По данни на OVD-info са били задържани около 20 души.

Видеооператор на Франс прес, който е сред задържаните, е публикувал съобщение, според което 20-25 журналисти, сред които и чужденци, са били задържани заедно с него и сега са в полицейски микробус, който ги отвежда към полицейски участък в Москва.

След поднасянето на цветя роднините на мобилизираните са се отправили към предизборния щаб на Путин, за да му връчат искане за прекратяване на мобилизацията. Там са били задържани още хора OVD-Info.

Мобилизацията в Русия започна през есента на 2022 г. на фона на неуспехите на руската армия след началото войната Украйна по-рано същата година. По официални данни в армията са изпратени общо 300 000 души. Те не могат да спрат да служат до края на периода на мобилизация, който според властите няма да приключи до края на войната.

Най-малко 5216 мобилизирани мъже вече са били убити на фронта според публични данни. Роднините на мобилизираните първоначално протестираха срещу лошите условия в армията, а след това поискаха и демобилизация.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

Мери, която свири на пиано, за да се научи да чува
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:24 0:00
XS
SM
MD
LG