Връзки за достъпност

Извънредни новини

Ранени и десетки хиляди без ток. Русия обстрелва енергийната инфраструктура на Украйна


Работник разчиства след удар по украинска електрическа централа, ударена от руска ракета, април 2024 г.
Работник разчиства след удар по украинска електрическа централа, ударена от руска ракета, април 2024 г.

Украинските власти съобщиха в неделя, че руските военни са изстреляли нова вълна от ракети и дронове по територията на Украйна.

При един от ударите е била поразена енергийна инсталация и е имало множество ранени.

Руската атака дойде в момент, когато официални лица в Русия съобщиха за голям украински удар с дронове, който изглежда е бил насочен към индустриална зона дълбоко в Русия, където се намира ключов военен завод.

Съобщава се, че седемнадесет души са ранени, след като руски военни са изстреляли балистични ракети по Кривий Риг в южната част на Днепропетровска област. Според Олександър Вилкул, председател на Съвета по отбрана на Кривий Риг, осем от ранените са в болница.

В града, разположен на около 400 км югоизточно от Киев, са повредени 15 жилищни сгради, както и няколко учебни заведения и административни сгради.

В източния град Харков един от кварталите е бил улучен от ракета "Гром-Е1", съобщава областната прокуратура. "Гром-Е1" е хибрид между ракета и плаваща авиационна бомба и има обсег на действие до 120 км.

Русия атакува и енергийно съоръжение в североизточната област Суми, съобщи в Телеграм регионалният енергиен оператор "Сумиобленерго".

„В резултат на това повече от 37 000 потребители в района на Ромни (104 населени места) са временно без електрозахранване“, се казва в съобщението.

Киев се готви за най-тежката си зима от войната досега, като Москва е унищожила голяма част от производствените му мощности и продължава да нанася удари по енергийни обекти. Подобни удари по гражданска инфраструктура се считат за военни престъпления.

По данни на Министерството на енергетиката от октомври 2022 г. досега Русия е нанесла над 1000 удара по украински обекти от енергийната инфраструктура.

Около 10 безпилотни самолета са били унищожени близо до Киев, съобщи военната администрация на града в Телеграм. Няма съобщения за разрушения или ранени, се казва в съобщението.

През нощта в столицата два пъти беше обявена въздушна тревога, която продължи общо около три часа. Районът на Лвов в близост до полската граница също е бил обект на атака с дронове, като до ранните часове в неделя не е съобщено за щети, съобщи Ройтерс.

Украинската противовъздушна отбрана е унищожила 31 от общо 49 дрона, изстреляни от руските сили при последния им нощен удар в различни части на Украйна, съобщиха украинските военновъздушни сили в неделя. 13 безпилотни летателни апарата са „загубили местоположението си“, а два са излетели към Беларус.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG