Връзки за достъпност

Извънредни новини

Русия стреля предупредително по товарен кораб в Черно море


Руски военен кораб. Снимката е илюстративна.
Руски военен кораб. Снимката е илюстративна.

Руски военен кораб е открил предупредителен огън по плаващ под флага на Палау кораб за сухи товари в Черно море, предаде Ройтерс в неделя, като се позова на руското министерство на отбраната.

Новината идва, след като през юли Русия прекрати зърнената сделка с Украйна, която позволяваше търговски кораби да се придвижват безопасно от и до украински пристанища.

Според министерството около 06:40 ч. сутринта московско време патрулният кораб на Черноморския флот "Василий Биков", който извършва контрол на корабоплаването, открива плаващия под флага на Палау сухотоварен кораб "Сукра Окан", който се насочва към дунавското украинско пристанище Измаил в югозападната част на Черно море.

Капитанът не отговаря на искането за спиране на плавателния съд за проверка за превоз на забранени стоки. Руският военен кораб произвежда предупредителни изстрели от автоматично стрелково оръжие, за да спре принудително плавателния съд.

След като инспекционната група приключва работата си на борда, "Шукру Окан" продължава пътя си към Измаил.

Дневник пише, че системите за проследяване на съдове в реално време показват, че дестинацията му е Сулина в Румъния.

"Ройтерс" допълва, че в момента корабът се движи на север покрай българския бряг.

След решението си да се оттегли от зърнената сделка, Москва съобщи, че ще разглежда всички кораби, които плават в Черно море до Украйна, като потенциални превозвачи на военни пратки.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Мери, която свири на пиано, за да се научи да чува
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:24 0:00
XS
SM
MD
LG