Връзки за достъпност

Извънредни новини

Жена с гражданство от САЩ и Русия е осъдена на 12 години затвор заради дарение към украинска организация


Ксения Карелина
Ксения Карелина

Руски съд в Екатеринбург осъди жена с двойно гражданство - американско и руско, на 12 години затвор заради държавна измяна. Причината е, че през 2022 г. тя е превела 51 долара на украинска благотворителна организация.

Новината идва, няколко седмици след като беше извършена мащабна размяна на затворници между Русия и Запада. Част от нея беше и журналистката от Свободна Европа Алсу Курмашева.

Присъдата на Ксения Карелина е произнесена в четвъртък от съдията в Свердловския областен съд Андрей Минеев. Адвокатът на Карелина каза, че клиентката му е признала, че е направила дарението, но планира да обжалва присъдата.

33-годишната Карелина се премества в САЩ през 2015 г., омъжва се за американски гражданин и през 2021 г. получава американско гражданство. Тя е арестувана в Екатеринбург през януари по подозрение в дребно хулиганство.

На 7 февруари обаче срещу нея са повдигнати обвинения в държавна измяна, след като разследващите установяват, че на втория ден от пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна през февруари 2022 г. тя е превела 51 долара на „Разом“ - украинска правозащитна организация, която помага на цивилни граждани, засегнати от войната.

Адвокатът ѝ съобщи, че прокурорите са открили доказателства за дарението в мобилния ѝ телефон.

През февруари съоснователката на „Разом“ Дора Чомяк се обърна към правителството на САЩ с призив „да продължи да прави всичко възможно, за да поиска от [руския президент Владимир] Путин да освободи всички несправедливо задържани в Русия“.

Андрей Минеев е същият съдия, който през юли осъди американския журналист Еван Гершкович на 16 години затвор по обвинения в шпионаж.

В началото на август кореспондентът на „Уолстрийт джърнъл“ беше включен в мащабна размяна на затворници, която включваше и журналистката от RFE/RL Алсу Курмашева, бившия американски морски пехотинец Пол Уилън и няколко лишени от свобода руски дисиденти.

Как размяната на затворници позволи на една майка да се прибере за празника на дъщеря си
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:30 0:00
  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG