Връзки за достъпност

Извънредни новини

Русия печата нелегални бюлетини за президентските си избори в Приднестровието, твърди Молдова


Лидерът на непризнатия сепаратистки регион Приднестровие - Вадим Красноселски, 28 февруари 2024 г.
Лидерът на непризнатия сепаратистки регион Приднестровие - Вадим Красноселски, 28 февруари 2024 г.

Русия нелегално печата бюлетини в сепаратисткия регион Приднестровие, които да се използват за предстоящите тази седмица избори за руски президент. Това съобщи високопоставен служител в Молдова в сряда вечерта, предаде Ройтерс.

Новината идва няколко седмици след като непризнатото ръководство на Приднестровието, което официално е част от територията на Молдова, поиска защита и помощ от Русия. Причината беше, че регионът смята, че прозападното правителство в Молдова му е обявило „икономическа война“.

Проевропейските власти на Молдова вече привикаха руския посланик в страната, за да се оплачат от решението за откриване на 6 избирателни секции в проруския сепаратистки регион.

Според молдовското правителство този ход нарушава споразумението гласуването да се разреши само в една избирателна секция в руското посолство в Кишинев.

Руският посланик каза, че обвиненията са неоснователни. Той добави, че Русия дава възможност на около 250 хил. нейни граждани в Молдова да подадат гласа си.

Молдовският заместник министър-председател Олег Серебрян, който отговаря и за „реинтеграцията“ на Приднестровието, каза, че отпечатването на бюлетини в сепаратисткия регион има за цел да покаже на Молдова, че регионът не се съобразява с нейните националните закони.

„Важното тук е провеждането на самия изборен процес, а не дали бюлетините ще бъдат изнесени в Русия след това“, каза Серебрян.

При последното провеждане на парламентарни избори в Русия през 2021 г. руски служители отвориха 24 избирателни секции в Приднестровието без разрешение от молдовските власти.

Между 15 и 17 март ще се проведат президентските избори в Русия. В тях настоящият президент Владимир Путин със сигурност ще спечели пореден мандат. Той е на власт като президент или министър-председател от 1999 г. насам. Оттогава в Русия не са се провеждали честни и свободни избори.

Президентката на Молдова Мая Санду е проевропейски ориентирана. Тя обвинява Кремъл в заговор за свалянето ѝ от президентския пост. Освен това осъжда руското нахлуване в Украйна, което продължава вече 2 години.

Русия твърди, че Санду насърчава русофобските нагласи в страната.

Предимно рускоезичното Приднестровие е разположено на източния бряг на река Днестър. То се отделя от Молдова при разпадането на Съветския съюз в началото на 90-те години на миналия век.

Между Кишинев и сепаратистите се води кратка война през 1992 г., която води до смъртта на над 1000 души. Конфликтът е потушен от руските войски, разположени в Приднестровието още от съветско време. Те се намесват на страната на сепаратистите. И днес около 1500 „руски миротворци“ все още се намират в сепаратисткия регион.

Напрежението между властите и региона нарасна, след като през януари Молдова наложи мита върху стоките, влизащи и излизащи от Приднестровието. Мярката е част от стремежа на страната да се присъедини към Европейския съюз (ЕС).

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

Мери, която свири на пиано, за да се научи да чува
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:24 0:00
XS
SM
MD
LG