Връзки за достъпност

Извънредни новини

Руски музикант и антивоенен активист е починал в ареста


Снимката е илюстративна.
Снимката е илюстративна.

Павел Кушнир, 39-годишен музикант и антивоенен активист, е починал в център за задържане в Далечния изток в Русия, съобщи в петък изданието "Вот Так".

Според медията смъртта му е в резултат на гладна стачка в знак на протест срещу войната на Русия в Украйна.

Новината идва, след като по-рано общността "Атипичен биробиджан" съобщи в руската социална мрежа "Вконтакте" за задържането му в края на май във връзка с позицията му срещу войната.

Кушнир е работил в руската филхармония, публикувал е своя антивоенна книга и е водил канал в Ютюб с антифашистки манифести.

За смъртта на Кушнир съобщават Олга Романова, която ръководи проекта "Седяща Русия", и дългогодишната му приятелка - пианистката Олга Шкригунова.

Според членовете на "Атипичен биробиджан" Кушнир е бил задържан от служители на ФСБ, които открили у него самоделна "лична карта на агент на ФБР" - Федералното бюро за разследване в САЩ. Срещу Кушнир е образувано наказателно дело по член за публични призиви за терористична дейност.

Павел Кушнир управлява Ютюб канала "Inoagent Mulder". От ноември 2022 г. насам е публикувал четири видеоклипа, в които в поетична форма критикува политиката на руските власти и войната в Украйна.

"Той винаги е бил необикновен човек, много остро чувствителен към несправедливостта. На пианото той беше в състояние да изпълни някои произведения по начин, по който дори големи пианисти изпитват затруднения. Когато бяхме на около петнадесет години, се обзаложихме, че няма да се огъне пред системата. И не го направи. Така че той спечели", казва Олга Шкригунова пред "Вот Так".

Пианистът Павел Кушнир е израснал в Тамбов и е завършил Московската консерватория "Чайковски". В продължение на седем години работи като солист на Курската областна филхармония, а след това в продължение на три години - на Курганската филхармония. През 2023 г. става солист на Биробиджанската регионална филхармония.

След началото на непредизвиканата руска инвазия в Украйна през 2022 г. много хора, противопоставили се на войната, са били задържани и подложени на репресии в Русия. В началото на годината най-известният руски опозиционер Алексей Навални беше намерен мъртъв в затворническа колония в Русия.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG