Връзки за достъпност

Извънредни новини

САЩ обвиняват Русия, че се опитва да повлияе на президентските избори през ноември


Руският президент Владимир Путин
Руският президент Владимир Путин

Съединените щати (САЩ) смятат, че Русия се опитва да повлияе на предстоящите президентски избори в страната чрез управлявани от Кремъл медии и онлайн платформи. Това съобщи американското министерство на правосъдието в сряда и добави, че по този начин Москва иска да "подмами" американците да консумират руска пропаганда.

Новината идва само няколко месеца преди президентските избори в САЩ през октомври, на които бившият президент Доналд Тръмп ще се състезава с Камала Харис, след като Джо Байдън се отказа от надпреварата. Именно през 2016 г., при избирането на Тръмп за президент, отново се появиха съмнения, че Русия е оказала влияние на крайния резултат от вота чрез хакерски атаки.

Според съобщението на американското министерство Кремъл е използвал медии като RT, бившата Russia Today, и онлайн платформи, които поддържа, за да насочи дезинформация към американските избиратели. RT прекрати дейността си в САЩ, след като основните телевизионни разпространители се отказаха от нея заради нахлуването на Русия в Украйна.

Заради това ще бъдат иззети 32 интернет домейна, които според САЩ са били използвани в „ръководени от руското правителство чуждестранни кампании за зловредно влияние“.

Според съобщението руски компании под контрола на администрацията на руския президент Владимир Путин са използвали домейните за тайно разпространение на руската правителствена пропаганда. Освен опитите за влияние върху президентските избори тя има за цел и да намали международната подкрепа за Украйна и да подкрепи проруските политики и интереси, пише американското министерство на правосъдието.

Освен иззетите домейни са повдигнати обвинения в пране на пари на двама служители на руската държавна медийна мрежа RT.

Представители на Министерството на правосъдието съобщиха, че двамата са използвали фиктивни компании и фалшиви самоличности, за да платят 10 млн. долара на компания от Тенеси за производство на онлайн видеоклипове. Те са били насочени към засилване на политическите разделения в САЩ.

"Във вътрешен документ за планиране, създаден от Кремъл, се посочва, че целта на кампанията е да се осигури предпочитаният от Русия резултат на изборите", каза главният прокурор Мерик Гарланд.

Гарланд не уточнява предпочитания от Кремъл резултат, но по-рано тази година, преди решението на президента Джо Байдън да се откаже от надпреварата, Путин каза, че той е по-"предсказуем" от бившия президент Доналд Тръмп. Путин добави и че Кремъл е готов да работи с всеки, независимо кой спечели изборите.

Разследването по случая продължава, каза Гарланд.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG