Връзки за достъпност

Извънредни новини

Москва включва "русофобията" като престъпление в Наказателния си кодекс. Ще преследва чужденци


Наказателният кодекс на Руската федерация (илюстративна снимка).
Наказателният кодекс на Руската федерация (илюстративна снимка).

Русия планират да добави в своя Наказателен кодекс наказание за "русофобия". Бъдещото ново престъпление е описано като дискриминация срещу руски граждани и жители на Руската федерация от чужденци и чуждестранни служители в чужбина или призиви за подобни действия.

Информационната агенция Интерфакс съобщи в понеделник, че е получила правителствен документ, с който се одобрява проектозакон по тази тема. Той предвижда съдебните процеси срещу подсъдими за русофобия да могат да се провеждат задочно, тоест, в отсъствието на обвинения.

Новината идва на фона на продължаващата вече повече от 2 години пълномащабна война на Русия срещу Украйна. От началото ѝ през февруари 2022 г. Москва засили репресиите срещу критици на режима и граждани, несъгласни с инвазията.

В проектозакона, изготвен от няколко руски депутати, се казва, че наказанието за русофобия трябва да бъде "забрана на осъдени лица да заемат определени длъжности и да извършват определени дейности в Русия".

Според официалната позиция на правителството, цитирана от Интерфакс, подобно наказание е безсмислено, тъй като законът не е насочен към хора, които се намират в Русия. В документа не се уточнява какво съдържа дефиницията за русофобия.

След началото на руската инвазия в Украйна Москва чести обвинява западни представители в русофобия. Президентът Владимир Путин описва това понятие като "канселиране на руската култура" на Запад (от английската дума cancel - анулиране, заличаване, изтриване).

Руските власти многократно са наричали западните санкции, наложени на Москва заради непредизвиканата агресия срещу Киев, "израз на русофобия".

Терминът "русофобия" е въведен за първи път от руския поет и дипломат Фьодор Тютчев през 19 век, за да опише прозападните руски либерали.

Професорът по история в Йейлския университет Тимъти Снайдър описа този термин в своя реч пред Съвета за сигурност на ООН през март 2023 г. като инструмент, с който Русия иска да оправдае своите предполагаеми военни престъпления в Украйна.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG