Връзки за достъпност

Извънредни новини

Румен Радев свиква новото Народно събрание на 19 юни


Румен Радев
Румен Радев

Президентът Румен Радев свиква първо заседание новоизбраното 50-о Народно събрание (НС) в 9 часа в сряда, съобщи прессекретариатът на държавния глава.

Указът на президента идва дни, след като Централната избирателна комисия (ЦИК) обяви избраните за депутати в новия парламент. На първото си заседание те ще положат клетва и ще трябва да изберат председател на НС.

Очаква се в понеделник партията с най-висок резултат на изборите на 9 юни - ГЕРБ, да покани останалите парламентарно представени партии на разговори за съставяне на редовно правителство.

Предложението на ГЕРБ е за експертен кабинет, а условието - да е с нейния мандат, каза в четвъртък лидерът на партията Бойко Борисов. Той няма да се кандидатира за премиер, но иска премиерът, външният министър и министърът на отбраната да са от ГЕРБ.

За съставяне на "експертен кабинет" в предизборната кампания се обявиха БСП и "Има такъв народ" (ИТН). В неделя Националният съвет на БСП обаче потвърди решението си да не подкрепя правителство с мандат на ГЕРБ. Това декларираха още "Възраждане" и "Величие".

По време на кампанията Бойко Борисов често говореше за ДПС и ГЕРБ като за "нас" и "ние", но в четвъртък каза, че няма да състави коалиция само с движението. И без заявката му общият брой депутати на двете партии не достига нужните 121 за съставяне на правителство.

В сряда съпредседателят на ДПС Делян Пеевски се обяви за преговори между "евроатлантическите" лидери т.е. ГЕРБ, ДПС и ПП-ДБ.

ПП и "Да, България" от коалицията "Продължаваме промяната-Демократична България" (ПП-ДБ) вече каза, че ще бъде опозиция и няма да дадат подкрепа за кабинет на ГЕРБ. ДСБ, която е част от ДБ, все още не е изказала позиция.

ИТН също засега не казва дали ще приеме поканата на ГЕРБ за разговори за съставяне на кабинет.

От партия "Величие" казаха пред БТА, че ще участват само в разговори между лидери, а не с преговорни екипи. Бойко Борисов излъчи преговорен екип, в който влизат Рая Назарян, Теменужка Петкова и Деница Сачева.

Те вече изпратиха покани за срещи с парламентарно представените партии. На разговори в парламента в понеделник, на 17 юни, са поканени ДПС - от 13 часа, ПП-ДБ - от 15 часа и "Възраждане" - от 17 часа. Във вторник, на 18 юни, ГЕРБ кани на разговори БСП от 11 часа, ИТН - от 13 часа и "Величие" - от 15 часа.

Депутатски мандати в 50-о Народно събрание
Депутатски мандати в 50-о Народно събрание

ГЕРБ спечели парламентарните избори с 24,70% от гласовете и изборите за европейски парламент с 23,55% от гласовете.

В следващия парламент ГЕРБ ще има 68 депутати, ДПС - 47, "Продължаваме промяната-Демократична България" (ПП-ДБ) - 39, „Възраждане“ - 38, БСП – 19, ИТН – 16, „Величие“- 13.

До предсрочните парламентарни избори се стигна, след като ГЕРБ и ПП-ДБ не осъществиха предварително договорената ротация между Николай Денков и Мария Габриел на премиерския пост.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG