Връзки за достъпност

Извънредни новини

ГЕРБ и ДПС ще подкрепят кабинет на малцинството с първия мандат. ПП-ДБ остава опозиция


Колаж със снимки на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, депутата от ДПС Йордан Цонев и бившия премиер от ПП-ДБ Николай Денков от консултациите на парламентарните им групи при президента Румен Радев, 24 юни 2024 г.
Колаж със снимки на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, депутата от ДПС Йордан Цонев и бившия премиер от ПП-ДБ Николай Денков от консултациите на парламентарните им групи при президента Румен Радев, 24 юни 2024 г.

ГЕРБ ще предложи правителство на малцинството. Ако то не събере подкрепа, ще има нови избори.

ДПС ще подкрепи ГЕРБ и ще разчита на президента Румен Радев да убеди останалите парламентарни сили да направят същото.

„Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) няма да подкрепи нито кабинет на ГЕРБ и ДПС, нито такъв на „Възраждане“, ако се стигне до опит за правителство с третия мандат.

Това стана ясно от първия кръг консултации, които Радев проведе в понеделник с парламентарните групи на първите три политически сили в новото Народно събрание – ГЕРБ, ДПС и ПП-ДБ.

Срещите идват, след като миналия четвъртък Рая Назарян от ГЕРБ беше избрана за председател на 50-ия парламент с гласовете на собствената си партия, ДПС и „Има такъв народ“ (ИТН).

През изминалата седмица от ГЕРБ инициираха разговори за съставяне на кабинет. В тях участие взеха само представители на ДПС и ИТН. Останалите парламентарни сили отказаха да преговарят с партията на Бойко Борисов, а лидерът на ИТН Слави Трифонов каза, че в крайна сметка партията му няма да подкрепи правителство с мандата на ГЕРБ или ДПС.

Радев е длъжен да връчи първите два мандата за съставяне на кабинет на първите две политически сили – ГЕРБ и ДПС. Ако те не успеят да съберат подкрепа, президентът връчва третия мандат на партия, която сам си избере.

ИТН и „Възраждане“ вече изразиха желание да получат третия мандат. ИТН би приела подкрепа от всички партии, а „Възраждане“ ще търси вариант за управление без ГЕРБ и ДПС.

Целта на консултациите при президента е да се разгледат възможностите за съставяне на правителство, преди да започне връчването на мандатите.

Според ГЕРБ първият мандат е „последният шанс“ за кабинет

Първи с президента се срещнаха представителите на най-голямата парламентарна група - ГЕРБ. В началото на срещата лидерът на партията Борисов каза, че правителство е възможно само с първия мандат и ако той не се реализира, ще последват още едни предсрочни избори за парламент.

Според Борисов отговорни за това ще са по-малките партии, които „поставят ултиматуми“ и чертаят „червени линии“, които провалят преговорите.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов по време на срещата с президента Румен Радев, 24 юни 2024 г.
Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов по време на срещата с президента Румен Радев, 24 юни 2024 г.

Борисов спомена конкретно „предпредпоследния и предпоследния“ в парламента - „Възраждане“ и ИТН, които са съответно петата и шестата по големина парламентарна сила.

След консултацията при Радев Борисов каза, че ГЕРБ ще предложи правителство на малцинството. За него ще се търси подкрепа от „всички отговорни хора, които не искат да отиваме на избори за седми път“. Борисов определи това като „последния шанс“ за редовен кабинет и намекна, че още очаква да получи подкрепа от ПП-ДБ за него.

Лидерът на ГЕРБ заговори и за промяна в българската избирателна система като алтернатива, в случай че не се състави редовно правителство.

През изминалата седмица той на няколко пъти каза, че „не е оптимист“ за съставяне на кабинет и обвини за това партиите, които не искат да преговарят с ГЕРБ. Борисов вече постави няколко условия за сформиране на кабинет:

  • премиерът да е от ГЕРБ;
  • кабинетът да бъде доминиран от министри на ГЕРБ;
  • министрите на външните работи и отбраната да са от ГЕРБ.

ДПС иска Радев да е медиатор за съставяне на правителство

При срещата си с президента ДПС беше представено основно от Йордан Цонев. Съпредседателите на движението Делян Пеевски и Джевдет Чакъров не присъстваха.

По време на срещата Цонев каза, че ДПС ще подкрепи редовен кабинет с мандата на ГЕРБ, защото „най-нормалното нещо е да бъде подкрепен мандатът на победителя“. По думите му хората в България не искат нови избори, а стабилност и редовно правителство с пълен или почти пълен мандат, затова нов предсрочен вот може да бъде само „краен вариант“.

Йордан Цонев от ДПС на срещата в президентството, 24 юни 2024 г.
Йордан Цонев от ДПС на срещата в президентството, 24 юни 2024 г.

Цонев поиска от президента да бъде „медиатор“ и да убеди останалите политически сили също да подкрепят такова правителство. От ДПС не отговориха на въпроса на Радев дали имат готовност да съставят правителство с втория мандат, ако първият на ГЕРБ е неуспешен.

Цонев - също като Борисов, разкритикува заявките на по-малки партии да получат третия мандат, за да направят опит за съставяне на свой кабинет.

Представителите на ДПС отказаха да говорят пред журналисти след края на срещата в президентството.

ПП-ДБ остава опозиция

Последната консултация при президента в понеделник беше с представители на ПП-ДБ. Те повториха декларираното си след изборите решение да останат опозиция в новия парламент и да не подкрепят кабинет на ГЕРБ и ДПС с първия или втория мандат.

Бившият премиер от ПП-ДБ Николай Денков каза, че двете формации трябва да поемат отговорността за съставяне на такова правителство сами, след като са участвали в свалянето на предходните два редовни кабинета с мандати на ПП и на ПП-ДБ.

Кирил Петков и Николай Денков от ПП-ДБ на среща при президента Румен Радев, 24 юни 2024 г.
Кирил Петков и Николай Денков от ПП-ДБ на среща при президента Румен Радев, 24 юни 2024 г.

Той каза още, че коалицията няма да подкрепи и евентуален кабинет с третия мандат, ако той отиде при „Възраждане“, защото тази партия „има съвсем различна представа за това как трябва да се развива държавата“.

Представителите на коалицията не отговориха на въпроса на Радев дали биха направили опит да реализират правителство с третия мандат, ако го получат. След края на консултацията Денков каза, че не е обсъждана тази хипотеза, защото първо трябва да се направи „всичко възможно“ с първия и втория мандат.

Как се стигна дотук

След изборите на 9 юни ГЕРБ получи 68 депутати, следвана от ДПС с 47, ПП-ДБ с 39, „Възраждане“ с 38, БСП с 19, ИТН с 16 и „Величие“ с 13.

Освен Борисов най-настоятелен за съставяне на кабинет е съпредседателят на ДПС и санкциониран за корупция Делян Пеевски. След изборите той многократно поиска сформирането на „стабилно“ правителство. Пеевски призова също такова правителство да бъде съставено с подкрепата на „евроатлантическите партии“ - т.е. ГЕРБ, ДПС и ПП-ДБ.

Заедно ГЕРБ и ДПС имат 115 депутати, но са им необходими още поне шест гласа, за да излъчат стабилно правителство.

ПП-ДБ категорично отказа да подкрепи правителства с мандата на двете партии, а лидерите ѝ казаха, че коалицията им ще остане в опозиция.

ИТН, която подкрепи Рая Назарян за председател на парламента, поиска да получи третия мандат, за да състави „експертно правителство“. Лидерът на партията Трифонов каза, че няма да подкрепи мандатите на ГЕРБ и ДПС.

Третият мандат беше поискан и от „Възраждане“, чийто лидер Костадин Костадинов каза, че ако получи възможност, ще предложи кабинет на всички партии без ГЕРБ и ДПС.

Председателят на парламентарната група на ИТН Тошко Йорданов каза, че партията му би разговаряла с „Възраждане“. Все пак подобен вариант за правителство изглежда малко вероятен заради големите различия с останалите партии.

Последните два редовни кабинета в България – на Кирил Петков и на Николай Денков, бяха излъчени с мандатите на ПП и на ПП-ДБ. От 2021 г. насам ГЕРБ получи мандат пет пъти, но нито веднъж дори не внесе за гласуване предложен от партията кабинет.

Кабинетът на Денков беше съставен с гласовете на ПП-ДБ и ГЕРБ и беше подкрепян от ДПС. След 9 месеца управление Денков подаде оставката на кабинета си, но преговорите между ПП-ДБ и ГЕРБ за ротация се провалиха и това доведе до поредните предсрочни избори.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG