Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Изтъкан от зависимости". Радев се обяви срещу избора на главен прокурор от настоящия ВСС


Президентът Румен Радев
Президентът Румен Радев

Президентът Румен Радев се обяви срещу провеждането на процедура за избор на нов главен прокурор от настоящия състав на Висшия съдебен съвет (ВСС). Това каза държавният глава в неделя.

Новината идва, след като преди два месеца ВСС реши да обнови процедурата за избор на нов главен обвинител веднага, след като съпредседателят на ДПС Делян Пеевски се обяви за бърз избор на нов човек на поста от настоящия състав на съвета. Това се случи въпреки, че мандатът на настоящия състав на ВСС изтече преди две години.

В крайна сметка на 10 октомври, в последния възможен момент трима членове на Прокурорската колегия във ВСС издигнаха номинацията на изпълняващия функциите на главен прокурор Борислав Сарафов. Така той се превърна в единствен участник в конкурса по подобие на избора на неговия предшественик, на когото Сарафов беше заместник – Иван Гешев.

„Настоящият Висш съдебен съвет, след всичко, което натвори, не може да отговори на високите обществени очаквания, защото нееднократно демонстрира, че е подвластен на политическата конюнктура и е изтъкан от зависимости“, каза в неделя Радев. Той каза още, че зависимостите на ВСС са станали видни и поради факта, че кадровият орган е издигнал само една номинация за главен прокурор.

Радев каза също, че партиите в парламента трябва възможно най-скоро да изберат нови членове на ВСС.

Пленумът на ВСС вече веднъж откри процедурата за избор на титулярен главен прокурор на мястото на уволнения Иван Гешев.

Тя обаче беше спряна под натиска на управляващото мнозинство на ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС, а впоследствие се изчакваше Конституционният съд (КС) да се произнесе във връзка с промените в основния закон, които предвиждаха структурна реформа във ВСС и прокуратурата.

В крайна сметка през юли 2024 г. КС отмени отмени промените в конституцията.

Настоящият състав на ВСС избра Иван Гешев за главен прокурор през 2019 г. През 2023 г. същият състав го уволни, след като ГЕРБ и ДПС едновременно оттеглиха доверието си от него. Същият съдебен съвет утвърди и заместника на Гешев – Борислав Сарафов, за временно изпълняващ функциите на главен прокурор.

След издигането на номинацията на Сарафов от ПП-ДБ казаха, че веднага след сформирането на новия парламент ще поискат Конституционният съд да определи дали този състав на ВСС, който е с изтекъл мандат, има право да избира нов главен обвинител.

Срещу избора на главен прокурор от настоящия състав на ВСС се обявиха още „Има такъв народ“ (ИТН), ДПС-Доган и БСП.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG