Връзки за достъпност

Извънредни новини

Румен Гайтански – Вълка излиза от ареста срещу гаранция от 250 хил. лева


Румен Гайтански в съда през август 2024 г.
Румен Гайтански в съда през август 2024 г.

Софийският градски съд (СГС) освободи бизнесмена Румен Гайтански – Вълка под парична гаранция от 250 хиляди лева, съобщи „Медиапул“ в четвъртък.

Новината идва два месеца след като през август Гайтански се предаде на властите, а съдът му наложи мярка за неотклонение „задържане под стража“. Бизнесменът е обвинен като подбудител на присвояване на кредит от 148,5 млн. лева от Българската банка за развитие (ББР).

Сега съдът наложи по-лека мярка на Гайтански заради влошеното му здраве. Прокуратурата се съгласи със защитата, че здравословното състояние на бизнесмена не се подобрява, както и че Гайтански вече не може да повлияе на разследването, тъй като по него са събрани 74 тома с доказателства.

От определението на СГС обаче става ясно, че тезата на прокуратурата за извършено присвояване от страна на Гайтански за момента не е доказана, пише правният сайт „Лекс“.

От задържането си през август насам Гайтански лежа два месеца в затвора и в болницата на Министерството на вътрешните работи (МВР).

Той беше арестуван в хода на разрива в ДПС между почетния лидер на партията Ахмед Доган и съпредседателя ѝ Делян Пеевски, санкциониран за корупция от САЩ и Великобритания. В резултат от конфликта ДПС се разцепи на две, а институциите изведнъж започнаха акции срещу хора, приближени до Доган.

Гайтански се смята за близък до Доган. Адвокатът на бизнесмена видя в неговия арест атака от Пеевски, насочена срещу Доган.

По случая на Гайтански са обвиняеми също бившият изпълнителен директор на ББР Стоян Мавродиев и Иван Георгиев, който е представител на свързаната с Гайтански фирма „Роудуей кънстракшън“.

Обвиненията срещу тримата са свързани с кредит от близо 150 млн. лева, отдаден от ББР на „Роудуей кънстракшън“ през 2019 г. ББР отчита почти пълна загуба по този кредит.

Мавродиев е привлечен като извършител на длъжностно присвояване, а Гайтански и Георгиев са обвиняеми в качеството на съучастници – като подбудител и помагач. Според прокуратурата част от парите от кредита са използвани за изплащане на дивиденти на Гайтански в размер от 46 млн. лева.

През 2021 г. стана ясно, че фирми на някои от най-големите бизнесмени в България са получили огромни кредити от държавната ББР. Нейното предназначение по принцип е да подкрепя малкия и средния бизнес. Освен фирми, свързани с Гайтански, получатели на кредити в голям размер от ББР се оказаха и дружества, свързани с братята Кирил и Георги Домусчиеви, както и с Делян Пеевски.

Въпреки сигналите и множеството журналистически разследвания, прокуратурата и антикорупционната комисия не предприеха никакви действия по тези случаи в продължение на години.

От години има и признания на политици и магистрати, които говорят за огромното влияние на Пеевски в прокуратурата и антикорупционните органи.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG