Връзки за достъпност

Извънредни новини

Прокуратурaта ще повдигне обвинения на Румен Гайтански – Вълка и Стоян Мавродиев заради заем от ББР


Румен Гайтански по прякор Вълка и Стоян Мавродиев.
Румен Гайтански по прякор Вълка и Стоян Мавродиев.

Прокуратурата и Комисията за противодействие на корупцията (КПК) са събрали достатъчно доказателства, за да бъдат повдигнати обвинения за присвояване в особено големи размери на бившия директор на Българската банка за развитие (ББР) Стоян Мавродиев и на бизнесмена Румен Гайтански по прякор Вълка. Това стана ясно от изявление на държавното обвинение в четвъртък.

Обвинения срещу двамата още не са повдигнати, тъй като властите все още ги издирват.

Новината идва, след като в сряда прокурори и служители на КПК обискираха имоти на Гайтански и Мавродиев. Това се случва само седмица, след като стана ясно, че ББР е реализирала почти пълна загуба от кредит от близо 150 млн. лв., отдаден на „Роудуей кънстръкшън“. Именно тази фирм получава кредита през 2019 г., когато шеф на държавната банка беше Мавродиев.

Само дни по-късно антикорупционната комисия (КПК) съобщи, че е подновила разследването си по случая заради „обосновано предположение за извършени закононарушения“, въпреки че година по-рано прокуратурата се отказа да разследва.

В съобщението си от 9 август КПК каза, че дружества на Гайтански, свързани с кредита от ББР, са участвали и в обезпечаването на кредит на свързаната с почетния председател на ДПС Ахмед Доган ТЕЦ „Варна“.

„Наблюдаващият прокурор от днес е съгласувал постановления за привличане на обвиняеми по отношение на три лица за длъжностно присвояване в особено големи размери, представляващо тежък случа“, каза в четвъртък заместник-градският прокурор на София Деян Захариев.

Той добави, че наказанието, което се предвижда за подобни обвинения е между 10 и 20 години лишаване от свобода и конфискация на част или цялото имущество.

Освен Гайтански и Мавродиев като обвиняем ще бъде привлечен и Иван Георгиев, който е представител на фирмата „Роудуей кънстръкшън“. Георгиев е бил задържан в сряда по време на акцията на прокуратурата и КПК.

Гайтански и Георгиев са привлечени като обвиняеми в качеството на съучастници – като подбудител и помагач. Мавродиев е привлечен като извършител на длъжностно присвояване.

От прокуратурата допуснаха, че е възможно обвинения да бъдат повдигнати и на други служители на ББР, свързани със заема.

От държавното обвинение подчертаха, че отхвърлят обвиненията, че действията срещу Гайтнски и Мавродиев са свързани със случващото се в Движението за права и свободи (ДПС).

„Прокуратурата не се съобразява с политическия тайминг“, каза говорителката на Софийска градска прокуратура Десислава Петрова. Тя също се оплака от натиск, който се изразява в обвинения на политици, че държавното обвинение обслужва определени политически интереси.

Гайтнски се смята за приближен до почетния председател на ДПС Ахмед Доган. Проблемите за него започнаха, след като Доган и съпредседателя на движението Делян Пеевски влязоха в сблъсък за контрола над партията.

За пръв път за заемите за стотици милиони, раздавани от ББР, стана известно през 2021 г., когато на власт беше първия служебен кабинет на Румен Радев с премиер Стефан Янев и от разкрития на тогавашния министър на икономиката Кирил Петков. Освен фирми, свързани с Гайтански, получатели на кредити в голям размер от ББР бяха и дружества, свързани с братята Кирил и Героги Домусчиеви и с Делян Пеевски.

Въпреки сигналите и множеството журналистически разследвания, прокуратурата и КПК не предприеха никакви действия в продължение на години.

Също от години има признания на членове на съдебната система, политици и хиляди медийни публикации, които говорят за огромното влияние на Пеевски в прокуратурата и антикорупционните органи.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG