Връзки за достъпност

Извънредни новини

Български моряк от отвлечения кораб "Руен" е настанен в болница


Снимката е илюстративна.
Снимката е илюстративна.

Български моряк от отвлечения кораб "Руен" е настанен в болница. Това стана ясно от съобщение до медиите на Параходство "Български морски флот" (БМФ).

Новината идва, след като на 14 декември беше съобщено, че корабът, плаващ под малтийски флаг, е бил нападнат в Арабско море край йеменския остров Сокотра. Все още липсва потвърдена информация кои са похитителите. Предполага се, че става въпрос за сомалийски пирати.

След преместването на българския моряк на борда са останали 7 моряци от България, 9 - от Мианмар и един от Ангола. Българинът е бил прехвърлен на друг кораб на Военноморските сили на Индия, които са съдействали за превозването му, след като индийски медицински екип е направил оценка на здравословното му състояние.

БНР съобщи, че корабът е край бреговете на Сомалия.

Отвличането се случи на фона на редица атаки, извършвани от йеменските хути в Червено море. Те нападат кораби, които са свързани с Израел, независимо от тяхната принадлежност.

Във връзка с това Вашингтон съобщи, че САЩ работят по създаването на международна коалиция, която да попречи на хутите да нападат кораби в Червено и Арабско море. Тя ще се казва Prosperity Guardian и ще включва Великобритания, Бахрейн, Канада, Франция, Италия, Нидерландия, Норвегия, Сейшелските острови и Испания.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

Мери, която свири на пиано, за да се научи да чува
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:24 0:00
XS
SM
MD
LG