Връзки за достъпност

Извънредни новини

ГЕРБ отхвърли идеята на ПП-ДБ за кабинет след реформи. "Възраждане" постави ултиматум. ДПС е разделено


Николай Денков, Божидар Божанов, Атанас Атанасов и Кирил Петков от ПП-ДБ
Николай Денков, Божидар Божанов, Атанас Атанасов и Кирил Петков от ПП-ДБ

От "наглост" и "законодателно безумие", през поставяне на собствени условия до готовност за разговори - така звучи обобщението на реакциите на политическите партии след срещата на "Продължаваме промяната-Демократична България" (ПП-ДБ) с президента Румен Радев.

В понеделник от формацията поискаха Радев да забави връчването на втория мандат с около 3 месеца, за да може в парламента да бъдат предложени серия от антикорупционни мерки. Само ако те бъдат приети, ПП-ДБ ще предложи правителство.

Във вторник обаче от ГЕРБ отхвърлиха идеята за такава отсрочка и казаха, че няма да подкрепят втория мандат. "Възраждане" постави собствени условия пред ПП-ДБ, а двете фракции в ДПС излязоха с противоположни позиции.

Дотук се стигна, след като парламентарната група на ДПС се разцепи, а с това ПП-ДБ стана втора парламентарна сила и съответно трябва да получи втория мандат за съставяне на кабинет.

В понеделник от ПП-ДБ казаха, че ще започнат разговори с другите партии за съставяне на кабинет само ако преди това бъдат гласувани седем конкретни приоритета. Те включват приемането на Закона за съдебната власт, избора на членове на антикорупционна комисия и стрта на реформата в службите.

По думите на Николай Денков с тях се цели довършване на антикорупционната реформа.

Какво казаха от ГЕРБ

Във вторник от ГЕРБ казаха, че позицията им остава "категорично непроменена" и те няма да подкрепят правителство с втория мандат. Деница Сачева директно заговори и за нови предсрочни избори.

"С тези три месеца очевидно няма смисъл да губим времето на хората, защото по-честният отговор е да отидем отново на избори", каза тя.

Въпреки това по думите ѝ ГЕРБ ще се отзове на поканата на ПП-ДБ за обсъждане на декларацията с антикорупционни мерки.

Ден по-рано депутатът от ГЕРБ Делян Добрев остро разкритикува идеята на ПП-ДБ, като я определи като "наглост".

"Искат 2 месеца за персонална предизборна кампания, в която като бъдещ мандатоносител ще сипят опорки за "реформи, регулатори и регламенти". Като богопомазани ще обявят за корумпирани всички останали партии и политици", написа Добрев във пост във Фейсбуйк.

В него той призова Радев да не дава исканата отсрочка. По-рано президентът не каза категорично дали ще забави връчването на мандата.

Той поиска законодателната работа на парламента да не се смесва с търсенето на мнозинство за кабинет, но все пак посочи, че ще види реакциите на другите политически сили и тогава ще вземе решение кога да връчи мандата.

Ултиматум от страна на "Възраждане"

От своя страна лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов постави собствени условия пред ПП-ДБ. Първоначално той поиска формацията да припознае искането на "Възраждане" за провеждането на референдум против приемането на еврото.

"Защото борбата с корупцията е немислима при отсъствието на демокрация", каза Костадинов.

"Възраждане" иска с реферeндум да бъде определено, че българският лев ще остане единствената официална валута в страната до 2043 г. Още през юли миналата година обаче парламентът отхвърли идеята за такъв референдум.

През февруари и Конституционният съд окончателни отхвърли предложението.

Във вторник от пресцентъра на "Възраждане" разпространиха съобщение с допълнителни условия на партията. В него се казва, че тя ще предложи своя декларация и ще подкрепи тази на ПП-ДБ само ако формацията подкрепи тяхната.

В готвената декларация на проруската "Възраждане" освен референдум срещу еврото са включени и референдуми за членството на България в НАТО, за премахване на санкциите срещу Русия, за прекратяване на военната помощ за Украйна и други.

Какво казаха от БСП

От своя страна временно изпълняващият председател на БСП Атанас Зафиров каза пред БНР, че първо искат да се запознаят с предложението, преди да го подложат на гласуване от партийните им органи.

"Нека видим декларацията, нека да видим пакета от закони и решения, които предлагат, пак казвам с нас разговор с нас не е воден", посочи Зафиров.

Той добави обаче, че е учуден от искането за отсрочка, което се обосновава с необходимостта от допълнителни разговори с политическите сили, при положение че повече от седмица се знае, че мандатът ще отиде при ПП-ДБ, а диалог, поне с БСП, не е бил търсен.

По думите му това отлагане не е решение, а и най-вероятно не е конституционно.

Какво казаха от разцепеното ДПС

От двете групи, оформили се след разцеплението на ДПС, се чуха различни позиции. Докато депутатите, останали лоялни на съпредседателя Делян Пеевски осъдиха идеята на ПП-ДБ, другите, верни на почетния председател Ахмед Доган, изразиха готовност за разговори.

Йордан Цонев, който е сред първата група, определи предлаганата от ПП-ДБ декларация с пакет от антикорупционни предложения като "поредния брутален опит да изнасилят Конституцията".

На въпрос дали биха подкрепили подобна декларация, той отговори, че не вижда кой би подкрепил такова "законодателно безумие".

Изключеният от парламентарната група на ДПС Тимур Халилов обаче каза пред бТВ, че хората, които застанаха зад Ахмед Доган, биха разговаряли с всеки един субект в Народното събрание, включително и ПП-ДБ, с изключение на партия „Възраждане". По думите му тези разговори трябва да са на базата на обсъждане на конкретни политики, програми, реформи.

Каква е реакцията на ИТН и "Величие"

Лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов пък каза, че партията му предстои да се запознае с идеята на ПП-ДБ, но ще иска от нея да бъдат премахнати "противоконституционните призиви".

Във Фейсбук Трифонов написа, че ако президентът отложи мандата с три месеца, това може да бъде основание за започване на процедура по импийчмънт, заради "грубо потъпкване на конституционните разпоредби".

По думите му обаче от ИТН ще огледат направените законопроекти и решения, ще ги обсъдят с юридическите си експерти и ще направят необходимите предложения и корекции.

Отцепилите се депутати от "Величие", близки до Ивелин Михайлов, на свой ред съобщиха във вторник, че няма да подкрепят декларацията на ПП-ДБ.

По-рано от коалицията казаха, че с декларацията ще проверят дали има подкрепа за предложените от тях мерки. Само ако след това тези мерки бъдат и приети от парламента, ПП-ДБ ще представи и състав на правителство.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

Мери, която свири на пиано, за да се научи да чува
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:24 0:00
XS
SM
MD
LG