Връзки за достъпност

Извънредни новини

Седем души са задържани в Разград за престъпна схема за български визи


Тихомир Тодоров
Тихомир Тодоров

Седем души, включително началникът на отдел "Миграция" към областната дирекция на МВР, са били задържани в Разград за престъпна схема с български визи, съобщи във вторник окръжният прокурор Тихомир Тодоров.

Началникът на име Павел Маринов е задържан сутринта в кабинета си в Областната дирекция на МВР. Той е начело на група "Миграция" от 2011 г.

По първоначална информация е участвал в престъпна схема за фиктивна регистрация на чужденци, кандидати получаване на виза тип D за дългосрочно пребиваване в страната. Тя е действала поне една година и от нея са се възползвали над 100 души. Сумите за виза са варирали от 200-300 евро на човек до 2000-3000 евро.

"Виза D е стъпка към получаване на българско гражданство, чужденецът получава български документ за самоличност и има право да се установи за 90 дни на територията на ЕС. Така се открехва завесата към влизане у нас на хора от криминалния контингент, дори на терористи", каза Тодоров.

По случая са задържани още служителка в българското консулство в Истанбул с двойно гражданство, двама застрахователи, адвокат и две преводачки. Издирва се и братът на застрахователя.

По думите на Тодоров поне трима души ще бъдат изправени пред Разградския окръжен съд за вземане на постоянна мярка "задържане под стража".

При претърсвания са намерени близо 60 незаконни боеприпаси и една димна граната, добави Тодоров.

Новината за схемата с български визи за чужденци идва на фона на съобщения от години за манипулации при даването на българско гражданство и паспорти. През май тогавашният министър на правосъдието Крум Зарков съобщи за случаи на използване на фалшиви документи при кандидатстване за придобиване на българско гражданство.

През годините властите установиха и редица сериозни нарушения при получаване на т.нар. "златни паспорти". Практиката, която беше прекратена през 2022 г., позволяваше на чужди граждани да получават български паспорт срещу инвестиция в страната. Редица случаи обаче сочат, че това се е случвало и без направени реални инвестиции.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG