Връзки за достъпност

Извънредни новини

Иран отмени смъртната присъда на рапъра Тумаж Салехи, подкрепил протестите за правата на жените


Тумаж Салехи
Тумаж Салехи

Върховният съд на Иран отмени смъртната присъда на популярния рапър Тумаж Салехи, съобщи адвокатът му в събота.

През април Салехи беше осъден на смърт от съд в Исфахан по ново обвинение - "корупция на Земята". Той излежаваше шестгодишна присъда за участие в протестите през 2022 г., които разтърсиха Иран в продължение на месеци.

През последните години Салехи придоби известност с откритата си опозиция срещу властите в страната, като използва музиката си и присъствието си в социалните мрежи, за да вземе отношение по въпроси, които намират отклик сред младите в Иран.

"Както се очакваше, Върховният съд избегна непоправима съдебна грешка", пише адвокатът на Салехи, Амир Раисян, в X, бившия Туитър. "Смъртната присъда беше отменена и въз основа на решението на Върховния съд за обжалване делото ще бъде предадено на друг отдел за повторно разглеждане."

33-годишният Салехи първоначално беше арестуван през октомври 2022 г., след като направи публични изявления в подкрепа на протестите, избухнали през предходния месец след смъртта на Махса Амини, 22-годишна жена, която почина, докато беше задържана в ареста за неправилно носене на хиджаб.

След като прекара голяма част от предварителното си задържане в изолация, той беше осъден на шест години затвор, но след това освободен, тъй като Върховният съд откри "недостатъци в първоначалната присъда". Делото му беше върнато на по-долна инстанция за повторно разглеждане.

През ноември той беше временно освободен под гаранция, след като прекара повече от година в затвора, от която 252 дни в карцер. След това беше арестуван отново малко след като публично разказа за изтезания, на които е бил подложен в затвора, във видеоклип.

По думите на адвоката му Върховният съд е отменил и предишната шестгодишна присъда, тъй като "тя надвишава законовото наказание".

Салехи става известен с текстовете на песните си, които са насочени срещу корупцията, широко разпространената бедност в страната, екзекуциите и убийствата на протестиращи в Иран.

Той критикува и разширяващата се пропаст между обикновените иранци и властите в страната, които според него "задушават" иранското общество, без да се грижат за неговото благосъстояние.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG