Връзки за достъпност

Извънредни новини

Руски рапър беше осъден и привикан в център за мобилизация, след като се появи на "почти голо" парти


Рапърът Васио, осъден на общо 25 дни в затвора и привикан в център за набиране на военнослужещи
Рапърът Васио, осъден на общо 25 дни в затвора и привикан в център за набиране на военнослужещи

Руският рапър Васио, който излежава втора присъда заради участието си в т.нар. „голо парти“ в Москва през декември миналата година, е бил извикан в център за набиране на военнослужещи. Това съобщи руската редакция на Радио Свободна Европа.

Новината идва няколко седмици след като събитие с дрескод „почти голи“ предизвика полемики в Русия. На него присъстваха много известни личности от медиите и шоу бизнеса в страната, включително инфлуенсърката Анастасия Ивлеева, певците Филип Киркоров и Дима Билан и журналистката Ксения Собчак.

Да разплачеш звездите. Какво е общото между Путин и едно "почти голо" парти
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:38 0:00

Снимки и видеозаписи от събитието показаха, че дрескодът е бил спазен. На тях рапърът Васио се вижда само по чорап.

Той е единственият от присъствалите на партито, който е изпратен в затвора - първоначално за 15, а сега за още 10 дни по обвинения в хулиганство заради участието си в събитието.

След като първата му присъда в затвора в Москва изтича, Васио, чието истинско име е Николай Василиев, е отведен в център за набиране на военнослужещи. Оттам му връчват писмена заповед да се яви отново този вторник.

Впоследствие обаче Васио е отново отведен в полицията за „превантивна беседа“. Московският съд бързо го осъжда на още 10 дни затвор и сега той не може да се яви в центъра за мобилизация.

Не е ясно защо Васио изобщо е бил призован за евентуална мобилизация. По закон той е неспособен да служи във въоръжените сили поради неуточнено здравословно състояние.

Съдът в Москва призна „голото парти“ за „пропаганда на нетрадиционни сексуални отношения“. Прокремълски активисти и депутати го осъдиха като неприлично в контекста на продължаващата война на Русия в Украйна.

Звездите започнаха масово да се извиняват за участието си в партито. Въпреки това техни рекламни договори бяха прекратени, а срещу някои има заведени искове за големи суми и данъчни проверки.

Руската редакция на Свободна Европа припомни, че през 1999 г. сегашният президент на Русия Владимир Путин също е участвал в подобно събитие в критичен за страната момент.

По време на Втората чеченска война Путин, тогава министър-председател, посещава клуб „Луна“ в Санкт Петербург, където се провежда еротично шоу. Тогава срещу Путин няма подобни остри реакции и съдебни искове.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG