Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Радев се крие от Зеленски. Главчев заменя кадри на ПП-ДБ с такива на ГЕРБ


Румен Радев е само на няколко крачки от Володимир Зеленски във Вилнюс
Румен Радев е само на няколко крачки от Володимир Зеленски във Вилнюс

Добро утро. Най-важното днес:

  • Какво направи Радев във Вилнюс
  • Колко плаща България на “Боташ”
  • Алесандра Амброзио

Президентът Румен Радев участва в срещата на инициативата “Три морета” във Вилнюс. Украинският президент Володимир Зеленски също беше там и именно помощта за Украйна беше акцент на събитието. Радев не се срещна със Зеленски, както направиха другите. Дори в съобщението от президентството не се споменават нито Зеленски, нито помощта за Украйна. Тук е мястото да ви припомня какво се случи при тяхната среща в София миналото лято.

Последното служебно правителство на Радев подписа с Турция 13-годишен договор за газ. Сега специалната парламентарна комисия реши да изпрати този договор на ДАНС и прокуратурата, защото ощетява България - страната плаща по 500 хиляди долара дневно, независимо дали ползва газ или не.

МВР и делото за контрабанда

Главен секретар на МВР говори с главен прокурор. Какъв е проблемът? Проблемът настъпва, когато първият може да се окаже потенциален обвиняем, но вторият му съдейства да остане само свидетел. Ситуацията не изглежда добре, откъдето и да я погледне човек, обяснява Борис Митов.

Разбира се, че става дума за бившия главен секретар на МВР Живко Коцев и делото за контрабанда в митниците, по което той е свидетел. Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов потвърди, че и той познава обвинените за контрабанда, чиито снимки с Коцев вече видяхме.

Чистка на кадри на ПП-ДБ

Новото служебно правителство на Димитър Главчев продължава ударно да сменя кадри на ПП-ДБ. Зам.-шефът на ДАНС Петър Петров беше освободен. Той е бивш депутат от ПП-ДБ. В предишните дни с постовете си се разделиха шефовете на митниците, пътната агенция и главният секретар на МВР.

Правителството смени и тримата представители на държавата в надзорния съвет на здравната каса.

Новата здравна министърка Галя Кондева отмени заповедта за освобождаване на директора на “Пирогов” Валентин Димитров. Той обжалваше уволнението и затова така и не напусна поста. А преди два дни ви разказахме коя е Галя Кондева.

Какво прави Европарламентът

Европейският парламент одобри нови правила за убежище и миграция в ЕС. Те затягат условията за получаване на убежище в ЕС и опростяват процедурата по депортиране на нелегални мигранти.

Латвийската евродепутатка Татяна Жданок, заподозряна в сътрудничество с руските служби за сигурност, няма да получи парите си за 5 дни на обща стойност 1750 евро. Глобата ѝ е наложена за нарушаване на Кодекса за поведение на членовете на Европейския парламент.

Русия и съветското наследство

Украйна прие нов закон за мобилизацията, който предвижда нови правила за изпращане на мъже на фронта, които да отбраняват страната от агресията на Русия.

Руските сили проведоха координирана атака с ракети и дронове срещу критични обекти от енергийната инфраструктура на Украйна.

В София отпаднаха съдебните пречки пред продължаването на демонтажа на Паметника на Съветската армия. Сега областната управителка иска от правителството 2 милиона и половина.

Стигнахме до времето на Студената война. Тогава КГБ и ЦРУ използват невероятни устройства за убийства. Като червило, което стреля. Днес тези неща са в музеите. Вижте ги.

Напомням ви да последвате канала на Свободна Европа във Viber. Така ще получавате директно на телефона си всяка важна новина.

Човек на деня

Тя се появява в международния свят на моделите в края на 90-те години. Най-известна е като един от най-дългогодишните "ангели" на Victoria's Secret. За Алесандра Амброзио това не представлява особена трудност, защото тя вярва, че жените могат всичко. Тя е Човек на деня на Свободна Европа.

На 76-годишна възраст почина О Джей Симпсън. Легендарен американски футболист, който после беше съден за двойно убийство и оправдан, а целият свят следеше процеса.

Можехте да прочетете всичко това преди всички останали - абонирайте се за бюлетина "3 минути" и ще го получавате рано сутрин в пощата си.

Хубав ден,

Иван Бедров

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

Форум

XS
SM
MD
LG