Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Топката пак е в полето на Радев. Русия вкара в затвора журналист от Радио Свобода


Президентът Румен Радев. Снимката е от 12 юли
Президентът Румен Радев. Снимката е от 12 юли

Добро утро. Най-важното днес:

  • Камала Харис е близо до номинацията
  • Майка държа децата си заключени и всички знаеха
  • Радина Величкова е новата звезда

Топката пак е у президента Румен Радев, който трябва да реши кога и на кого на даде третия мандат за правителство, след като “Продължаваме промяната - Демократична България” получи и веднага върна втория мандат.

В Съединените щати вицепрезидентката Камала Харис вече си осигури достатъчно делегати от Демократическата партия, за да спечели номинацията за президент, пишат колегите в “Дневник”.

Очаква се Харис да обърне предизборния дебат към теми като имиграционната реформа, правото на аборт, помощта за Украйна срещу агресията на Русия. Не пропускайте този анализ - Коя е Камала Харис и какви са шансовете ѝ да победи Тръмп. Прокурор, сенатор, вицепрезидент. Гледайте това кратко видео за Камала Харис в Инстаграм.

В неделя президентът Джо Байдън се оттегли от надпреварата и подкрепи своята вицепрезидентка Харис. Бивши президенти от демократическата партия и световни лидери го поздравиха за това решение. “Не беше годен”, каза кандидатът на републиканците Доналд Тръмп.

Вече има фаворити за подгласници на Камала Харис - колегите в “Клуб Z” пишат, че вероятно кандидат за вицепрезидент на демократите ще бъде Джош Шапиро, Марк Кели или Гретчен Уитмър.

Ако този бюлетин ви е полезен, нека го изпратим на повече хора - препратете “3 минути” на ваши приятели и им препоръчайте да се абонират.

Най-важната история

Какво става, когато родител реши да заключи децата си в дома им и да ги изолира от външния свят? Отговорът - институциите ги извеждат, но с няколко години закъснение. Тази история е от Стара Загора, където майка държа децата си заключени с години, а институциите знаеха. Катерина Василева търси отговор на въпроса кой допусна това.

Асоциацията на европейските журналисти в България съобщи, че е сезирала прокуратурата по информация, че Ивелин Михайлов от "Величие" е поръчвал на шеф на охранителна фирма “да се справи” с журналист. Новината идва след като охранителят свидетелства пред временната парламентарна комисия за проверка на данни, свързани с дейността на Михайлов и неговия „Исторически парк“.

България ще помага още на Украйна

Руски съд осъди журналистката от Радио Свободна Европа Алсу Курмашева на 6 години и половина затвор по обвинение в разпространяване на неверни сведения за руската армия. Президентът на Радио Свободна Европа Стивън Капус нарече процеса и присъдата „подигравка с правосъдието“ и каза, че „единственият справедлив изход е Алсу да бъде незабавно освободена от затвора“.

Българският министър на отбраната Атанас Запрянов каза, че пореден пакет военна помощ за Украйна е на финален етап. Съдържанието и на този пакет е класифицирана информация, но България системно помага с боеприпаси, пишат колегите в “Медиапул”.

Съветът на Европейския съюз взе решение за удължаване на икономическите санкции срещу Русия, наложени заради войната в Украйна. Те ще продължат да действат най-малко до 31 януари 2025 г.

Последвайте ни във Viber, за да получавате директно на телефона си всяка важна история.

Човек на деня

Тя е на 16. Млада, упорита, талантлива и голяма надежда на България в леката атлетика. Някои я наричат "новата Ивет Лалова". Но тя е Радина Величкова и през последните три дни спечели два медала от Европейското първенство по лека атлетика за юноши и девойки до 18 г. Тя е Човек на деня на Свободна Европа.

Можехте да прочетете всичко това преди всички останали - абонирайте се за бюлетина "3 минути" и ще го получавате рано сутрин в пощата си.

Хубав ден,

Иван Бедров

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

Форум

Най-ново видео

Мери, която свири на пиано, за да се научи да чува
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:24 0:00
XS
SM
MD
LG