Връзки за достъпност

Извънредни новини

Радев връчва първия мандат за правителство на ГЕРБ на 1 юли


Президентът Румен Радев (в средата) по време на консултацията за кабинет с Бойко Борисов (вдясно) и Томислав Дончев от ГЕРБ.
Президентът Румен Радев (в средата) по време на консултацията за кабинет с Бойко Борисов (вдясно) и Томислав Дончев от ГЕРБ.

Президентът Румен Радев ще връчи първия мандат за съставяне на правителство на ГЕРБ в понеделник, 1 юли, съобщиха от президентството в петък. Лидерът на партията Бойко Борисов вече декларира, че той няма да бъде номиниран за премиер, но ще присъства на връчването.

Резултатите от изборите на 9 юни отредиха на ГЕРБ-СДС 68 депутата, на ДПС - 47, на "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) - 39, на "Възраждане" - 38, на БСП - 19, на ИТН - 16 и на новата партия "Величие" - 13.

ГЕРБ и ДПС събират общо 115 депутати, което означава, че за да имат мнозинство от поне 121 гласа, им трябва подкрепата на още поне шестима народни представители.

Борисов вече неколкократно декларира, че няма да състави кабинет само с подкрепата на ДПС и поиска общо мнозинство заедно с ПП-ДБ, подобно на управлението на кабинета на Николай Денков. От коалицията обаче отхвърлиха такъв вариант и потвърдиха, че ще бъдат опозиция в 50-ото Народно събрание.

ГЕРБ инициира преговори, в които обаче взеха участие единствено ДПС и ИТН. Последваха и консултации при президента Радев, в рамките на които Борисов каза, че партията му може да предложи с първия мандат правителство на малцинството. Никой, освен ДПС, обаче не подкрепи идеята.

"Възраждане", БСП и "Величие" заявиха, че ще подкрепят само кабинет, предложен от тях с третия мандат, ако Радев им го връчи.

Междувременно парламентът започна работа, след като успя да избере за свой председател Рая Назарян от ГЕРБ с гласовете на нейната партия, ДПС и ИТН.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG