Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Всеобщо смирение". Радев отложи връчването на мандата за понеделник заради смъртта на патриарха


Президентът Румен Радев
Президентът Румен Радев

Президентът Румен Радев отложи връчването на първия проучвателен мандат на ГЕРБ-СДС за 12 часа понеделник. Той съобщи решението си в четвъртък, като причината е смъртта на патриарха на Българската православна църква Неофит.

Новината за отлагането идва само ден след като Радев каза, че ще връчи първия мандат за съставяне на правителство в петък. Дотук се стигна след оставката на кабинета на Николай Денков миналата седмица съгласно споразумението за ротация.

Късно в сряда вечерта обаче Светият синод съобщи, че патриарх Неофит е починал, а в четвъртък Министерският съвет взе решение петък и събота, когато ще са поклонението и погребението на Неофит, да бъдат обявени за Дни на траур.

"В тези дни на всеобщо смирение и преклонение пред неговата памет политическите страсти са неуместни, затова отлагам връчването на мандата", каза Радев пред журналисти в четвъртък.

По-рано премиерът в оставка Николай Денков призова президента да връчи мандата възможно най-бързо, но Мария Габриел, която трябва да поеме поста му, поиска още време от Радев.

Първият ден, в който той можеше да даде проучвателния мандат на ГЕРБ, беше сряда. Според Конституцията именно ГЕРБ трябва да го получи като първа политическа сила в настоящия парламент.

След като го получи, тя ще има седем дни, за да го върне на президента с предложение за кабинет. Ако тя не успее да състави правителство, мандатът ще отиде при следващата по гласове партия - ПП-ДБ.

Ако и вторият опит за съставяне на правителство е неуспешен, третият мандат се връчва на партия по избор на президента. В случай че и тя не успее да изпълни мандата, Радев назначава служебно правителство, чиято основна задача е да организира предсрочни парламентарни избори.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

Мери, която свири на пиано, за да се научи да чува
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:24 0:00
XS
SM
MD
LG