Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Огромна заплаха". Радев осъди в ООН войната в Украйна и призова за примирие в Газа


Българският президент Румен Радев говори пред Общото събрание на ООН, 25 септември 2024 г.
Българският президент Румен Радев говори пред Общото събрание на ООН, 25 септември 2024 г.

От самото началото на непредизвиканата руска инвазия в Украйна "България остро заклейми тази война, която доведе до стотици хиляди жертви, огромно страдание и разрушения". Това каза в сряда президентът Румен Радев на Общото събрание на ООН в Ню Йорк, цитиран от пресцентърът на президентството.

По време на речта си пред представителите на страните членки на световната организация той призова за "незабавно прекратяване на огъня" в Ивицата Газа, където Израел воюва с палестинската групировка Хамас.

В миналото българският държавен глава нееднократни е правил публични изказвания по повод агресията на Русия срещу Украйна, които съвпадат с официални позиции на Кремъл - че изпращането на военна помощ на Киев само удължава конфликта, както и че привържениците на подпомагането на украинската съпротива са "войнолюбци".

През лятото Радев се обяви срещу подпомагането на украинската съпротива "до крайна победа" и отказа да представлява България на срещата на върха на НАТО във Вашингтон.

В сряда президентът заяви пред Общото събрание на ООН, че "всеки ден от тази война увеличава риска от ескалация на нейния интензитет и териториален обхват и създава огромна заплаха за международния мир и сигурност".

"Вторичните ефекти от войната вече сериозно засягат икономиките и социалните системи на редица държави", добави Радев, като отбеляза, че "всяко дипломатическо усилие, което се стреми към всеобхватен, справедлив и устойчив мир в Украйна в съответствие с Устава на ООН и международното право, следва да бъде подкрепено".

По повод ескалацията на напрежение в Близкия изток и продължаващите военни действия на Израел в Ивицата Газа българският държавен глава призова за "незабавно прекратяване на огъня, осигуряването на свободен достъп на хуманитарните конвои, както и освобождаването на всички заложници от Хамас".

Израелската армия обяви война на Хамас, след като смятаната от САЩ и ЕС за терористична организация групировка нападна на 7 октомври 2023 г. Израел, уби над 1200 души и взе за заложници други около 250. През последните дни конфликтът в региона с разрасна с израелска офанзива срещу подкрепяната от Иран ливанска шиитска групировка Хизбула.

"Нашият свят е изправен пред редица сложни проблеми. От безпрецедентното предизвикателство пред световния мир и сигурност до ескалиращата климатична криза и продължаващите неравенства", заяви още Радев.

Той припомни, че през 2015 г. ООН единодушно е приела 17 цели за устойчивото развитие, които очертават обща визия за мир и просперитет на цялата планета.

"Днес, повече от всякога, те трябва да бъдат във фокуса на международната общност и изискват пълна мобилизация на международната общност за тяхното постигане", посочи президентът.

Радев декларира, че България ще запази ангажимента си да поддържа, защитава и укрепва многостранната рамка за разоръжаване, неразпространение и контрол на въоръженията. Той посочи също, че страната е поддръжник на европейския път на страните от Западните Балкани.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG