Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Радев не иска Митов за министър. Метлата срещу ПП-ДБ отнесе и шефа на здравната каса


Даниел Митов и Румен Радев. Снимката е архивна
Даниел Митов и Румен Радев. Снимката е архивна

Добро утро. Най-важното днес:

  • Живко Коцев вече е обвиняем
  • Русия уби още десетки в Украйна
  • Шон Бийн на 65

Президентът Румен Радев не хареса предложението Даниел Митов да бъде избран за външен министър. Радев покани Главчев на среща, за да обсъдят предложенията, а Главчев призова Радев да изпълни конституцията и да подпише назначенията.

БСП се прицели направо в премиера Главчев. Корнелия Нинова го нарече “пионка” на Бойко Борисов и заплаши заедно с “Възраждане” да поискат вот на недоверие.

Преподавателката по конституционно право Наталия Киселова обаче обясни пред БНР, че това не е възможно, защото правителството е служебно.

Чистката срещу кадри на ПП-ДБ стигна и до шефа на здравната каса. Парламентът отстрани Станимир Михайлов с гласовете на ГЕРБ, ДПС и БСП, както и с логистичната подкрепа на “Възраждане”.

В това време протестиращи поискаха оставките на здравната министърка Галя Кондева и шефа на “Пирогов” Валентин Димитров. Тя отмени неговото уволнение, а недоволните граждани го обвиняват, че прикрива отговорните за смъртта на Даная преди година.

Как се прави контрабанда?

Бившият главен секретар на МВР Живко Коцев беше обвинен за участие в престъпна група. Две седмици по-рано шефката на митниците Петя Банкова и още двама бяха обвинени за организирана престъпна група за контрабанда.

През изминалата 2023 г. корупцията в България е достигнала нов връх, а мерките за противодействие не са достатъчни, пише в доклада „Завладяната държава” на Центъра за изследване на демокрацията.

35 години след падането на комунистическия режим, влиянието на хора от бившата Държавна сигурност в контрабандата все още е актуална тема. За това е интервюто на Генка Шикерова с Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията.

Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов атакува в съда двама журналисти от разследващия сайт BIRD.bg. Асоциацията на европейските журналисти нарече това "дело шамар" и поиска оставката му. Ето какво знаем дотук.

Ако днес имате време само за една история, препоръчвам ви да е тази - бедна жена се "сдобива" с фирма, зад която стоят влиятелни хора. През фирмата минават стотици хиляди левове, за които собственичката не знае. Накрая получава и заплахи. Диляна Теохарова разплете тази история.

Какво е епифора?

За повечето ученици в България 2 май няма да е учебен ден. Това е единственият работен ден между празниците 1 и 6 май. Кметът на София обяви деня за неучебен. Същото направиха и негови колеги в десетки други общини.

Знаете ли какво е анафора? А епифора? Ами епанафора? Седмокласниците нямат избор и трябва да знаят верните отговори, защото им предстоят изпити. Прочетете анализа на Силвия Георгиева от “Сега”, за да се хванете за главата.

Ако пък вече сте напуснали образованието и отскоро печелите пари, то ще трябва да подадете данъчна декларация. В училище не се учи как се прави това. Затова подготвихме това видео, което ще ви помогне само за 2 минути.

Какво печели Москва?

Най-малко седемнайсет души са загинали, а няколко са ранени след руски въздушен удар по украинския град Чернигов в сряда.

Атаката на Иран срещу Израел може да помогне на Москва във войната ѝ срещу Украйна. Ескалацията на напрежение подпомага пропагандата на Путин. Какво още печели Москва?

Напомням ви да последвате канала на Свободна Европа във Viber. Така ще получавате директно на телефона си всяка важна новина.

Човек на деня

Отдава се на ролите си. Играе благородни рицари и закоравели злодеи. Шон Бийн казва, че не е толкова груб, колкото изглежда. Вчера стана на 65. Той е Човек на деня на Свободна Европа.

Егоцентричните модерни мислители го наричат „принцът на философите”. А Унамуно пише: „Както някои хора ги боли ръка или крак, така Спиноза го е болял Бог”. Прочетете как продължава тази история на Пламен Асенов за още един велик европеец.

Можехте да прочетете всичко това преди всички останали - абонирайте се за бюлетина "3 минути" и ще го получавате рано сутрин в пощата си.

Хубав ден,

Иван Бедров

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

Форум

Най-ново видео

Покушение срещу премиер. Кой е Роберт Фицо
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:29 0:00
XS
SM
MD
LG