Връзки за достъпност

Извънредни новини

Над 356 млн. лв. Комисията по отбрана одобри сделка за германска система за противовъздушна отбрана


Зенитно-ракетни комплекси IRIS-T SLS (вляво) и IRIS-T SLM (илюстративна снимка).
Зенитно-ракетни комплекси IRIS-T SLS (вляво) и IRIS-T SLM (илюстративна снимка).

Парламентарната комисия по отбрана подкрепи проект за купуване на система за противовъздушна отбрана (ПВО) от Германия. Първият етап от плана е на стойност над 182,1 млн. евро (над 356,1 млн. лв.) без ДДС. Предстои сделката да бъде гласувана и в пленарната зала на Народното събрание. Предложението е внесено от Министерския съвет на 1 август.

Решението идва след включването на България в инициативата "Щит на европейското небе" в края на миналата година. Новите зенитно-ракетни комплекси трябва да станат част от обща европейска противовъздушна отбранителна система.

Първият етап от проекта предвижда Българската армия да се сдобие с един комплекс lRlS-T SLM, производство на германската компания Diehl Defence. Такива ПВО системи в момента се използват и от украинската съпротива срещу руските сили.

По неофициална информация на "Медиапул" компанията е готова да направи доставка до България в рамките на 2027 и 2028 г. Според изданието в проекта на служебния кабинет е предвидена възможност за закупуване на до 5 броя комплекси IRIS-T SLM и на 1 брой система за далечен обсег IRIS-T SLX до 2032 г..

Финансирането ще е от разходите за отбрана на България, както и от постъпилите през 2024 г. и от очакваните през 2025 г. компенсаторни суми за предоставени от страната дарения с въоръжения и техника на Украйна.

През миналата година парламентът одобри сделка със САЩ за купуване на близо 200 бойни и спомагателни машини. 183 от тях са от фамилията Stryker. Ратифицираният от депутатите договор сложи началото на първото от 30 години превъоръжаване на Сухопътните войски на Българската армия.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

Обяснено. Какво точно се случи на 9 септември 1944
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:02 0:00
XS
SM
MD
LG