Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Нова архитектура за сигурност". Путин подписа споразумения с Виетнам и отново заплаши Запада


Владимир Путин и ген. То Лам в Ханой, 20 юни 2024 г.
Владимир Путин и ген. То Лам в Ханой, 20 юни 2024 г.

Азия има нужда от "нова архитектура за сигурност". Това каза руският президент Владимир Путин в края на обиколката си на континента, възприемана като предизвикателство към Запада. По време на посещението си във Виетнам той и виетнамският му колега То Лам подписаха 11 пакта за взаимно сътрудничество между Москва и Ханой.

Визитата на Путин в страната дойде веднага след посещението му в Северна Корея, в рамките на което той и Ким Чен-ун подписаха споразумение за стратегическо партньорство, определено от руския президент като "фундаментален документ".

Посещението на руския президент предизвика критики от страна на САЩ и западните им съюзници, които се стремят да поставят Русия в изолация заради непредизвиканата ѝ инвазия в Украйна.

Подписаните в Ханой двустранни споразумения са съсредоточени върху енергетиката, образованието, науката и технологиите. Това са сектори, в които са фокусирани западните санкции срещу Москва, наложени заради агресията ѝ срещу Киев. Путин и Лам се споразумяха и да работят по изграждане на център за ядрена наука и технологии във Виетнам.

Руският президент използва азиатската си обиколка за поредна заплаха, че страната му би използвала ядрено оръжие в отговор на ядрена или конвенционална атака, която представлява заплаха за нея. Той все пак отбеляза, че няма нужда Москва да нанася превантивен ядрен удар.

"Със сигурност е безотговорно за страни, които поддържат тези способности, да правят подобни коментари", коментира по този повод говорителят на Военновъздушните сили на Пентагона генерал-майор Пат Райдър.

Подобно на пристигането си в Пхенян, Путин беше посрещнат с почести и в Ханой. 21 топовни салюта и военна церемония го приветстваха във виетнамската столица, а ген. То Лам каза, че руският лидер е допринесъл за "мира, стабилността и развитието" в света. Виетнам остана неутрален по отношение на руското нахлуване в Украйна през 2022 г.

"Твърдо сме решени да задълбочим всеобхватното стратегическо партньорство с Виетнам, което остава сред приоритетите на руската външна политика", заяви Путин, цитиран от руски медии.

Визитата му стана факт на фона на усилията на САЩ за укрепване и изграждане на партньорства в Индо-тихоокеанския регион, включително с Виетнам.

Преди посещението на Путин, говорител на американското посолство в Ханой каза, че "нито една страна не трябва да дава на Путин платформа за насърчаване на неговата агресивна война и по друг начин да му позволява да нормализира зверствата си".

Държавният департамент на САЩ обяви на 20 юни, че ще изпрати помощник-държавния секретар и бивш посланик във Виетнам Даниел Критенбринк в Ханой тази седмица.

Путин започна четиридневното си пътуване до Азия в Северна Корея на 17 юни. Там той подписа със севернокорейския лидер Ким Чен-ун пакт за отбрана, описан като цялостно стратегическо партньорство, което гарантира взаимна помощ в случай на нападение от трета страна.

По време на посещението си в Ханой в четвъртък Путин каза още, че "не изключва" изпращането на оръжия на Северна Корея.

Белият дом заяви, че пактът между Северна Корея и Русия не е изненадващ и е знак за отчаянието на Русия. Южна Корея отговори с изявление, че Сеул ще обмисли изпращането на оръжия в Украйна, което според Путин би било "голяма грешка".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG