Връзки за достъпност

Извънредни новини

Пети мандат. Путин официално се регистрира за президентските избори през март


Президентът на Русия Владимир Путин 
Президентът на Русия Владимир Путин 

Настоящият президент на Русия Владимир Путин официално се регистрира като кандидат за президентските избори, насрочени за март. Това предаде Радио Свобода в понеделник.

Путин управлява Русия като президент или министър-председател без прекъсване от 1999 г. През 2020 г. бяха приети конституционни поправки, които му дадоха право да се кандидатира за още два шестгодишни мандата, което означава, че може да остане на поста до 2036 г.

В понеделник Путин се регистрира в Централна избирателна комисия на Русия като самоиздигнат кандидат. За целта той трябваше да събере най-малко 300 000 подписа на руски граждани от различни региони на страната в подкрепа на номинацията си.

По време на събирането на подписи за Путин имаше множество нарушения, съобщава Радио Свобода. В един от случаите в Санкт Петербург подписите бяха събирани от членове на местна избирателна комисия, което е пряко забранено от закона.

При друг случай представители на регионалните власти съобщиха, че са се подписали в подкрепа на Путин, като в същото време го похвалиха - според закона „създаване на положителен образ на кандидат“ се счита за пропаганда. На чиновници и депутати е забранено да водят предизборна кампания.

Ако Путин бъде избран, каквито са очакванията, това ще бъде неговият пети мандат. Независими наблюдатели и експерти оценяват изборите в Русия като несвободни и недемократични. Властите редовно се намесват в изборния процес, затрудняват достъпа на опозицията, създават предимства на проправителствените кандидати, а в някои случаи има и директни фалшификации.

Предстои изборите да се проведат в рамките на три дни - от 15 до 17 март, а победителят ще бъде обявен през май. Гласуването ще се състои и в териториите, които Русия окупира след пълномащабното си нахлуване в Украйна през февруари 2022 г. Половин година по-късно Москва проведе референдуми, които Европа не признава за легитимни, и анексира значителни територии от Донецка, Луганска, Запорожка и Херсонска области.

71-годишният Путин вече е най-дълго управлявалият лидер на Кремъл след съветския диктатор Йосиф Сталин. Досега не се е появил сериозен съперник, който да се противопостави на Путин на фона на продължаващите репресии срещу опозицията и критици на управлението.

Владимир Путин и изчезналият кокаин
please wait

No media source currently available

0:00 0:06:40 0:00
  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

Мери, която свири на пиано, за да се научи да чува
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:24 0:00
XS
SM
MD
LG