Връзки за достъпност

Извънредни новини

Путин обеща "безплатни доставки" на зърно за Африка, след като отказа да удължи зърнената сделка


Президентът на Русия Владимир Путин по време а среща на върха Русия - Африка в четвъртък, 27 юли 2023 г.
Президентът на Русия Владимир Путин по време а среща на върха Русия - Африка в четвъртък, 27 юли 2023 г.

Президентът на Русия Владимир Путин обеща безплатни доставки на зърно за 6 африкански страни. Той каза това в четвъртък по време на срещата на върха Русия-Африка, която се провежда в Санкт Петербург.

Думите на Путин идват дни след като Москва отказа да удължи сделката за износ на зърно през Черно море. Тя позволяваше зърнени храни да бъдат изнасяни от Украйна, която е основен производител, към други страни въпреки продължаващите военни действия.

По време на срещата си с африкански лидери в четвъртък Путин каза, че Русия е в състояние да замести зърнения износ от Украйна за Африка.

"През следващите месеци ще можем да осигурим безплатни доставки от 25 000 до 50 000 тона зърно за Буркина Фасо, Зимбабве, Мали, Сомалия, Централноафриканската република и Еритрея", каза Путин, като думите му бяха пряко предавани по руската държавна телевизия.

От своя страна председателят на комисията на Африканския съюз Муса Факи Махамат каза, че руската инвазия в Украйна отчасти изостря хранителната криза.

"Африка страда", каза Махамат според руския превод в ефир.

Отговорът на Путин обаче не беше чут, тъй като в този момент прякото излъчване прекъсна, предаде ДПА.

Доставките на зърно от украински пристанища бяха блокирани от 24 февруари насам, когато Русия започна пълномащабната си военна инвазия. Това предизвика световна хранителна криза. През юли Киев и Москва постигнаха споразумение с посредничеството на турския президент Реджеп Тайип Ердоган и ООН, което позволи на Украйна безопасно да изнася зърно от своите черноморски пристанища.

Новото спирането на износа през Черно море заплашва с глад стотици милиони хора.

Срещата на върха Русия-Африка е втората по рода си след първата такава, която се проведе през 2019 г. в Сочи. Тя идва месец преди срещата на лидерите на страните от БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай и Република Южна Африка), която трябва да се проведе в Йоханесбург.

Южна Африка съобщи, че Путин, срещу когото има международна заповед за арест заради нахлуването на Русия в Украйна, няма да присъства лично.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Мери, която свири на пиано, за да се научи да чува
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:24 0:00
XS
SM
MD
LG