Връзки за достъпност

Извънредни новини

Камъни, коктейли Молотов, сълзотворен газ. Защо протестира опозицията в Албания


Полицай рита сълзотворен газ, докато привърженици на опозицията скандират по време на антиправителствен протест в Тирана, Албания, 7 октомври 2024 г.
Полицай рита сълзотворен газ, докато привърженици на опозицията скандират по време на антиправителствен протест в Тирана, Албания, 7 октомври 2024 г.

Хиляди привърженици на опозицията в Албания участваха в протест срещу правителството на премиера Еди Рама, като се стигна до сблъсъци с полицията, предадоха световните агенции в понеделник вечерта.

Протестиращите хвърляха коктейли Молотов и камъни, а полицаите отговориха със сълзотворен газ. Десетима служители на реда са били ранени, съобщиха властите.

Опозицията иска оставката на Рама, като го обвинява в корупция. Той е на власт от 2013 г., а протестите срещу него продължават от месеци.

Хората се опитват да изгасят огъня от дрехите на демонстрант, които са се запалили от коктейл Молотов, хвърлен от опозиционни протестиращи.
Хората се опитват да изгасят огъня от дрехите на демонстрант, които са се запалили от коктейл Молотов, хвърлен от опозиционни протестиращи.

"Да лежи в затвора до края на живота си"

До първи сблъсъци между полицията и протестиращите в понеделник вечерта се стигна пред кабинета на министър-председателя Еди Рама в албанската столица Тирана.

След това привържениците на опозицията продължиха към централата на неговата Социалистическа партия, където негов плакат беше подпален с коктейли Молотов (самоделни бомби). Полицията използва сълзотворен газ, за да разпръсне тълпата.

Мъж влиза в сблъсък с полицията по време на антиправителствения протест пред кабинета на министър-председателя на Албания Еди Рама, в Тирана, Албания, 7 октомври 2024 г.
Мъж влиза в сблъсък с полицията по време на антиправителствения протест пред кабинета на министър-председателя на Албания Еди Рама, в Тирана, Албания, 7 октомври 2024 г.

Сблъсъци имаше и пред министерството на вътрешните работи и офиса на кмета на Тирана, който също е от партията на Рама. След това протестиращите преминаха през града, чупейки билбордове и подпалвайки контейнери за боклук.

„[Рама] трябва да се откаже, трябва да подаде оставка, трябва да си отиде, трябва да лежи в затвора до края на живота си“, каза протестиращият Гьоке Дрешай, цитиран от Ройтерс.

„Обединете се с нас, това е гражданско неподчинение“, каза друг протестиращ Ергес Ескиу по високоговорител.

„Всички леви и десни, пенсионери и студенти, родители, всички сте окрадени“, каза той.

Какви са обвиненията

Протестите срещу правителството на Рама се провеждат периодично от месеци. Привържениците преди всичко на опозиционната Демократическа партия отдавна обвиняват Рама и правителството му в корупция, манипулиране на предишните избори и превземане на съдебната система.

Еди Рама
Еди Рама

През последните две години, например, няколко човека от близкия кръг на Рама бяха обвинени в корупция при строителни проекти. Във връзка с тези обвинения бивш заместник министър избяга в Швейцария.

До момента никое от обвиненията не е доказано.

Демократическата партия провежда протести още от 2013 г., когато Рама за първи път идва на власт. Самата тя обаче също е обвинявана в корупционни практики.

През 2021 г. един от нейните лидери - бившият премиер Сали Бериша, беше санкциониран от САЩ и Великобритания именно за корупция.

През декември 2023 г. той беше поставен под домашен арест в Албания заради разследване за корупция. Привържениците на партията му обаче искат той да бъде освободен и наричат задържането му политически мотивирано.

Преди дни друг активист на партията също беше осъден по дело, което опозицията определя като политическо.

Какво казват САЩ и ЕС

През 2025 г. предстоят нови парламентарни избори в страната, но привържениците на Демократическата партия настояват за оставка на правителството още сега. Те искат в месеците до вота да бъде назначен служебен кабинет.

САЩ и Европейският съюз призоваха опозицията да възобнови диалога с правителството, като казаха, че насилието няма да помогне на страната да стане членка на 27-членния блок на ЕС.

През 2020 г. ЕС реши да започне преговори за пълноправно членство с Албания. Преди няколко седмици стана ясно, че Албания бъде отделена от Северна Македония по пътя към присъединяване в съюза.

Предстои по-късно този месец Тирана да започне дискусии с блока за реформите, свързани с върховенството на закона, функционирането на демократичните институции и борбата с корупцията.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG