Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Да върне мандата". Протестиращи влязоха в сблъсъци с полицията пред дома на Нетаняху в Йерусалим


Полицаи задържат демонстрантка по време на антиправителствен протест в Йерусалим, 16 юни 2024 г.
Полицаи задържат демонстрантка по време на антиправителствен протест в Йерусалим, 16 юни 2024 г.

Хиляди протестиращи срещу правителството на израелския премиер Бенямин Нетаняху влязоха в сблъсъци с полицията пред частната му резиденция в Йерусалим. В Израел се провеждат серия антиправителствени демонстрации, които ескалираха след разпускането на военния кабинет на Нетаняху.

До този развой се стигна, след като през миналата седмица военновременният кабинет на националното единство беше напуснат от бившите генерали центристи Бени Ганц и Гади Айзенкот. Така управлението на Нетаняху зависи от ултраортодоксални и крайнодесни партньори, чиято твърдолинейна програма предизвика масово недоволство в Израел още преди нападението на Хамас на 7 октомври, предизвикало войната в Ивицата Газа.

По време на сблъсъците между демонстрантите и полицията в понеделник най-малко трима са били ранени, а осмина са задържани, съобщава израелският вестник "Хаарец". Според в. "Таймс ъф Израел" полицията е използвала водни оръдия, за да разпръсне протестиращите.

В страната от месеци расте недоволството срещу неспособността на Нетаняху да постигне споразумение за освобождаване на израелските заложници, държани от Хамас. При нападението на палестинската групировка бяха убити около 1200 души, а над 240 бяха отвлечени. Хамас е определяна като терористична от САЩ, ЕС, Израел и други държави.

На митинг пред сградата на израелския парламент Кнесета демонстрантите призоваха за предсрочни избори, както и за споразумение, което да улесни освобождаването на останалите израелци, държани в плен в Газа.

"След това, което се случи на 7 октомври, както и в светлината на екстремизма на това правителство и отричането от негова страна на провала му, то трябва да върне мандата на народа", каза пред вестника лидерът на протеста Шикма Бреслер "Таймс ъф Израел".

От седмици Израел и Хамас преговорят с посредничеството на САЩ по представения в края на май от американския президент Джо Байдън план за примирие в Ивицата Газа.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG