Връзки за достъпност

Извънредни новини

Прокуратурата извади справка от 2020 г. с "груби закононарушения" по казуса "Осемте джуджета"


Бившият столичен ресторант "Осемте джуджета", ползван от Петьо Петров-Еврото като офис до лятото на 2020 г.
Бившият столичен ресторант "Осемте джуджета", ползван от Петьо Петров-Еврото като офис до лятото на 2020 г.

Инспекторатът към Върховната касационна прокуратура (ВКП) е установил още през юли 2020 г. “допуснати груби закононарушения” по казуса “Осемте джуджета”. Това става ясно от справка, изпратена от временния главен прокурор Борислав Сарафов на Висшия съдебен съвет (ВСС) в сряда.

Старата справка е изпратена по повод предстоящото заседание на Пленума на съвета в четвъртък, на което по предложение на правосъдния министър Атанас Славов ще се обсъждат действията на държавното обвинение по “Осемте джуджета”.

В прессъобщение на прокуратурата се посочва, че Инспекторатът към ВКП е установил въпросните нарушения на 21 юли 2020 г., които са били допуснати от “наблюдаващите прокурори по две досъдебни производства на Специализирана прокуратура”.

“В справката на ВКП, която през 2020 г. е била изпратена на вниманието на главния прокурор се съдържа констатация, че „при връщането на значителни по количество и стойност веществени доказателства са допуснати груби закононарушения, причините за които не могат да бъдат напълно изяснени с инструментариума и формата на настоящата проверка в отдел 06 ВКП, но следва да получат своето адекватно санкциониране“, твърдят от прокуратурата.

“Въпреки тези и други констатации, изискващи предприемането на съответните действия по компетентност, такива не са предприети нито през 2020 г., нито на по-късен етап”, се уточнява в съобщението.

По този повод Сарафов е разпоредил на екип от Софийската апелативна прокуратура да извърши проверка на “всички прокурорски преписки и досъдебни производства, свързани с казуса, добил популярност като „Осемте джуджета“, вкл. проверки за правилността и законосъобразността на постановлението от 05.05.2021 г., с което е постановен отказ за образуване на досъдебно производство”.

Този казус доби популярност през лятото на 2020 г. покрай разследване на Антикорупционния фонд по повод твърденията на асансьорния производител Илия Златанов, че е станал жертва на схема за присвояване на бизнес и имущество, осъществена от бившия шеф на столичното следствия Петьо Петров-Еврото, бившата му жена Любена Павлова и бившия шеф на спецпрокуратурата Димитър Франтишек Петров.

Златанов и сина му Явор твърдят, че заради организираната от Петров, Павлова и представители на прокуратурата, МВР и охранителната фирма „Делта гард“ схема, са загубили различни активи, сред които луксозни коли, злато и големи суми пари.

Случаят „Осемте джуджета“ беше обект на разследване в Софийската градска прокуратура, което се оказа, че е било тайно прекратено. Държавното обвинение не беше съобщавало никаква официална информация за своите действия от 2020 г. досега. След избухването на открития конфликт между вече бившия главен прокурор Иван Гешев и неговия заместник Борислав Сарафов обаче прокуратурата се активизира.

В края на май АКФ разпространи снимки на Петьо Еврото в компанията на Сарафов, който след това коментира, че е ходил много по-малко пъти в бившия ресторант „Осемте джуджета“, отколкото главният прокурор Иван Гешев. По думите му въпросните снимки са били направени от „частно външно наблюдение“ по разпореждане на Гешев, с когото Сарафов е трябвало да се срещне в ресторанта.

Това съвпадна с решението на Любена Павлова да проговори за тази афера публично за пръв път. Тя твърди, че основният „помощник“ на Петьо Еврото в незаконната му дейност е бил Сарафов, а тя никога не е виждала Гешев в бившия ресторант „Осемте джуджета“, ползван от Петров като офис.

Павлова твърди още, че не е виждала и не познава бившия следовател и депутат от ДПС Делян Пеевски. Въпреки че признава, че са били съседи в кв. „Бояна“ и въпреки че е публично известно, че Пеевски и Петров са били колеги в столичното следствие.

Твърденията на Павлова за Сарафов не попречиха на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) да го избере за временно изпълняващ длъжността на главен прокурор до избора на титулярен наследник на Гешев.

При този избор съдебните кадровици неглижираха и сигналите, подадени срещу Сарафов, които в момента са обект на новия механизъм за разследване на главния прокурор и неговите заместници. Мнозинството в колегията зае позиция, че те не могат да окажат негативно влияние върху преценката дали Сарафов да бъде избран, защото все още не са разследвани по същество.

Сред подателите на въпросните сигнали е и шефът на пресцентъра на прокуратурата Веселин Иванов, който е автор на „докладна справка“ за „имотни сделки на близки и членове на семейството“ на заместника на главния прокурор.

Срещу Сарафов са постъпили и данни от разследването, по което бяха повдигнати обвинения на бившия ръководител на столичното следствие Петьо Петров-Еврото и бившия боксьор Кристиян Христов, станал известен покрай ролята си в аферата „Осемте джуджета“.

Според водещите това разследване в Софийската районна прокуратура има данни за започване на разследване за извършено престъпление от Сарафов и свързани с неговата дейност лица, евентуално в условията на съучастие.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG