Връзки за достъпност

Извънредни новини

Прокуратурата няма да образува производство за записа от партийно събрание на ПП


Депутатът Радостин Василев
Депутатът Радостин Василев

Софийската градска прокуратура (СГП) съобщи в петък, че отказва да образува наказателно производство по повод записа от партийно събрание на "Продължаваме промяната" (ПП).

Новината идва, след като през май 2023 г. депутатът Радостин Василев разгласи запис, за който твърди, че е от онлайн заседание на Националния съвет на ПП. В него се чува как лидерите на партията обсъждат бъдеща кадрова чистка в службите, съгласувана с "посолството".

В постановление наблюдаващият прокурор е записал, че липсват достатъчно данни за извършено престъпление.

Василев е бивш министър на спорта от "Има такъв народ". Той напусна партията си и се присъедини към "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ).

В края на май Василев каза на пресконференция, че напуска коалицията, и я обвини в "предателство" във връзка с въпросния запис и намерението да се сформира правителство с участието на ГЕРБ. Ден по-рано съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков каза, че са били записвани срещи на коалицията с цел да се провали възможността за съставяне на редовно правителство.

Гласовете в записа обсъждат редица партийни въпроси, включително създаването на комисия по имунитетите, която да забави евентуално отнемане на имунитета на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, ако му бъде поискан.

Също така се чува да се коментира, че хората в службите ще бъдат сменени с имена, които са синхронизирани с "посолството", както и че ще бъде поискана помощ от външни консултанти, които да помогнат със структурирането на част от службите. Петков отрече предложения за шефове на служби да са съгласувани с посолства.

Дни по-късно започна прокурорска проверка и изслушване на служби в парламента.

Коалицията обвини Василев, че записът е манипулиран. Той отрече твърдението, а записът в крайна сметка не попречи на съставянето на правителство. ПП-ДБ и ГЕРБ, които бяха основни конкуренти на изборите, взеха компромисно решение за съставяне на временен кабинет с цел запазване на евроатлантическия курс на страната.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

Мери, която свири на пиано, за да се научи да чува
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:24 0:00
XS
SM
MD
LG