Връзки за достъпност

Извънредни новини

Прокуратурата обедини разследванията и повдига нови обвинения срещу Георги Георгиев


Георги Георгиев по време на задържането му в края на юли
Георги Георгиев по време на задържането му в края на юли

Районната прокуратура в Стара Загора ще обедини двете разследвания срещу Георги Георгиев и ще му повдигне нови обвинения. Това съобщиха от пресцентъра на обвинението.

В края на юли стана ясно, че месец по-рано 18-годишната Дебора Михайлова е била рязана с макетен нож, пребита и остригана. Тогава се разбра, че и обвиненият по случая Георги Георгиев е на свобода, защото Окръжният съд в града е преценил, че на жертвата е нанесена само лека телесна повреда. По-късно Георгиев беше повторно задържан и оставен в ареста по разследване за общо шест заплахи за убийство срещу Дебора.

В понеделник от прокуратурата съобщиха, че са изготвили серия от експертизи, събрали са нови доказателства и са извършили нови разпити, заради което са взели решение да обединят разследванията срещу Георгиев.

Новите обвинения, които ще бъдат повдигнати на Георгиев, са за принуда и нанасяне на двустепенна средна телесна повреда, нанесена „с особена жестокост“. Според прокуратурата те са довели до черепно-мозъчна травма, мозъчен оток и лека мозъчна контузия, временна опасност за живота и обезобразяването на лицето и други части на тялото на жертвата.

В последните дни на няколко пъти адвокатът на Дебора Делян Славов каза пред няколко медии, че нова съдебно-медицинска експертиза е установила две средни телесни повреди, както и че тя е била извършена от лекари в Пловдив. До това се стигна, след като лекари в Стара Загора масово отказаха да извършат нова експертиза.

Случаят с Дебора предизвика масови протести в цялата страна. В дните и седмиците след това публично известни станаха още редица истории на жени, претърпели насилие от партньорите си. Това доведе до приемане по спешност на поправки в Закона за домашното насилие. Чрез тях се увеличава кръгът от хора, които попадат под обхвата на закона, като се включват и тези, които са в интимна връзка, продължаваща повече от 60 дни, но само, когато това е между „лица от мъжки и женски пол“.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Мери, която свири на пиано, за да се научи да чува
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:24 0:00
XS
SM
MD
LG