Връзки за достъпност

Извънредни новини

Прокуратурата се отказа да настоява за ареста на продуцента Нико Тупарев


Никола Тупарев - Нико
Никола Тупарев - Нико

Софийската апелативна прокуратура (САП) се отказа да поддържа искането за постоянното задържане на известния телевизионен продуцент Никола Тупарев - Нико пред втората съдебна инстанция, съобщи БТА в четвъртък.

Това стана близо седмица, след като Софийският градски съд (СГС) пусна от ареста Тупарев, приемайки, че прокуратурата не е представила никакви доказателства за предполагаемата му вина. Той беше задържан миналата сряда по обвинение в длъжностно присвояване на над 1,4 млн. лв. от собствената си фирма.

Делото срещу него е образувано по сигнал на миноритарния му бивш съдружник и управител на фирмата "Лайм" ООД Александър Тошев с когото двамата водят серия дела за собствеността на компанията.

По време на заседанието на Софийския апелативен съд (САС) в четвъртък стана ясно, че в самото начало на разследването са допуснати три групи груби нарушения - при повдигането на обвинение, при призоваването на Тупарев и при изготвянето на постановлението за привличането му като обвиняем.

След отказа на на САП да поддържа искането за арест на продуцента на наблюдаващия прокурор от Софийската градска прокуратура (СГП) Димитър Франтишек Петров, съдът прекрати производството по мярката за неотклонение на обвиняемия.

В обвинението се твърди, че между 11 март и 16 септември 2020 г. Тупарев е присвоил от "Лайм" сумата от 1 441 000 лв., които е превел по своя лична сметка. В този момент обаче той не е имал длъжностното качество да нареди такива преводи, а това е направил служител на фирмата, упълномощен от Тошев.

Наблюдаващият прокурор Петров е свързван с аферата "Осемте джуджета". Той е сочен от основния потърпевш по случая - асансьорният производител Илия Златанов, като близък до издирвания бивш следовател Петьо Петров - Еврото, който е участвал в кражбата на бизнеса му.

След като излезе от ареста миналия петък Тупарев пусна отворено писмо до медиите, в което заяви, че "институциите или поне някои техни представители продължават да действат като бухалки и да обслужват престъпни схеми".

Той подчерта, че "трайната съдебна практика е категорична, че е недопустимо използването на наказателния процес като средство за решаване на спорове с граждански характер".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG