Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Гледайте реванша". ПП-ДБ ще бъде опозиция на ГЕРБ


Съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков и бившият премиер Николай Денков
Съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков и бившият премиер Николай Денков

"Продължаваме промяна - Демократична България" (ПП-ДБ) няма да участва в бъдещо правителство и ще бъде опозиция на ГЕРБ. Това казаха бившият премиер Николай Денков и един от съпредседателите на ПП-ДБ Кирил Петков в четвъртък.

Новината идва, след като според официалните изборни резултати ПП-ДБ спечели 14.33% от гласовете и ще има 39 депутати в следващия парламент. Преди нея се наредиха ГЕРБ-СДС и ДПС.

В четвъртък лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов каза, че от понеделник започва преговори за съставяне на "експертен кабинет" с премиер, министър на външните работи и министър на отбраната излъчен от партията му.

В сряда съпредседателят на ДПС Делян Пеевски поиска преговори за съставяне на правителство между "евроатлантическите лидери" т.е. лидерите на ГЕРБ, ДПС и ПП-ДБ.

Думите на Денков и Петков дойдоха, след като във вторник съпредседателят на ДБ Христо Иванов подаде оставка като лидер на "Да, България", а лидерът на ДСБ Атанас Атанасов каза, че ще търси "вот на доверие" като председател на партията си.

Веднага след изборите от ПП публикуваха в своята Фейсбук страница, че ще бъдат опозиция в парламента, както и че партията се събира извън София, за да "обмисли изборните резултати в дълбочина".

"Независимо какво правителство предложи Борсиов, ние ще бъдем ясна опозиция. Ще бъдем конструктивна опозиция", каза Кирил Петков. Той добави, че партията ще подкрепя всички антикорупционни и проевропейски политики.

"Но няма да им позволим нито за миг да си помислят, че старите времена ще се върнат. За всички пораженчески гласове, които се чуват навън, искам да кажа – гледайте реванша", каза Петков.

Изборите от 9 юни са шестите парламентарни избори в България за послдните три години. На тях ГЕРБ спечели 24,70% от гласовете и ще има 68 депутати в следващия парламент. ДПС е на второ място с 47 депутати, а ПП-ДБ се нарежда след тях с 39 депутати. Останалите партии, които влизат, са „Възраждане“ - с 38 депутати, БСП – с 19, ИТН –с 16 и „Величие“- с 13.

До избори се стигна, след като през март бившият премиер Николай Денков от ПП-ДБ подаде оставка, а Мария Габриел от ГЕРБ-СДС, която трябваше да заеме неговото място, не успя да го направи.

През април април 2023 г. ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ сключиха споразумение за съставяне на правителство след близо тригодишна политическа криза. Те постигнаха компромис за временно правителство на ротационен принцип, обединено около конкретни евроатлантически цели.

Между партиите обаче се появиха разногласия. Според ГЕРБ те бяха свързани с изисквания за министерски постове от страна на ПП-ДБ. Това доведе до разпадане на правителството през март.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG