Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Ще има последствия". Ирландия, Норвегия и Испания признават държавата Палестина


Премиерът на Ирландия Саймън Харис (в средата), придружен от министъра на външните работи Михол Мартин (вдясно) и министъра на транспорта на Ирландия Еймън Райън (вляво), обявява, че страната му ще признае държавата Палестина, Дъблин, 22 май 2024 г.
Премиерът на Ирландия Саймън Харис (в средата), придружен от министъра на външните работи Михол Мартин (вдясно) и министъра на транспорта на Ирландия Еймън Райън (вляво), обявява, че страната му ще признае държавата Палестина, Дъблин, 22 май 2024 г.

Ирландия, Норвегия и Испания планират официално да признаят съществуването на държавата Палестина. Премиерите на трите държави потвърдиха това в сряда, а решението им официално ще влезе в сила на 28 май. Израел реагира остро на новината.

Това се случва на фона на продължаващата седем месеца война в Газа, започнала след нападението на палестинската групировка Хамас срещу Израел. Те убиха над 1200 души, а над 250 взеха за заложници. В отговор Тел Авив започна военна кампания срещу Хамас, която е определяна за терористична организация от ЕС, САЩ, Израел и други страни.

"Решението за две държави е единственият жизнеспособен път към мира както за Израел, така и за Палестина", каза норвежкият външен министър Еспен Барт Ейде. "В този критичен момент ние признаваме Палестина в подкрепа на работата по цялостен план за мир в региона."

Норвежкият министър-председател Йонас Гахр Стор заяви, че продължаващата война в Газа е показала "кристално ясно", че постигането на мир и стабилност трябва да се основава на решение на палестинския въпрос.

Ирландският министър-председател Саймън Харис също каза, че страната ще признае палестинска държава.

Харис припомни гласуването на Общото събрание на ООН в началото на май, когато 143 държави гласуваха в подкрепа на резолюция, предоставяща на Палестина разширен статут в организацията.

През последните седмици международната подкрепа за създаване на палестинска държава непрекъснато нараства.

"Палестинците в Газа изпитват най-ужасяващите страдания, лишения и глад", отбеляза Харис. "В реално време се разгръща хуманитарна катастрофа, невъобразима за повечето хора и неприемлива за всички."

Испанският премиер обявява решението на правителството в Мадрид да признае Палестина за държава, 22 май 2024 г.
Испанският премиер обявява решението на правителството в Мадрид да признае Палестина за държава, 22 май 2024 г.

Междувременно испанският министър-председател Педро Санчес също потвърди, че страната му ще признае държавата Палестина на 28 май.

"Ще признаем Палестина по много причини, които могат да бъдат изразени с три думи: мир, справедливост и последователност", каза той. "Трябва да сме сигурни, че решението за две държави се спазва и трябва да има взаимни гаранции за сигурност."

"Израел няма да отстъпи"

В отговор Израел съобщи, че изтегля своите посланици пратеници в Ирландия и Норвегия "за спешни консултации".

"Изпращам ясно послание на Ирландия и Норвегия: Израел няма да отстъпи пред онези, които подкопават суверенитета му и застрашават сигурността му", заяви външният министър Израел Кац.

По думите му "Израел няма да стои безучастен - ще има други сериозни последствия".

Според Кац решението на Испания, Ирландия и Норвегия изпраща послание към палестинците и света, че "тероризмът е оправдан".

Израелският външен министър Израел Кац на заседание на ООН, 11 март 2024 г.
Израелският външен министър Израел Кац на заседание на ООН, 11 март 2024 г.

"След като терористичната организация Хамас извърши най-голямото масово убийство на евреи след Холокоста, след като извърши отвратителни сексуални престъпления, на които стана свидетел целият свят, тези държави решиха да възнаградят Хамас и Иран, като признаят палестинска държава", каза още израелският външен министър.

Той смята, че признаването на палестинска държава подкопава усилията за връщане на останалите в плен 128 заложници, насърчава Иран и Хамас, подкопават шансовете за мир в региона и поставя под въпрос правото на Израел на самозащита.

Досега само девет европейски държави подкрепяха палестинската държавност. Повечето от тях са взели това решение още през 1988 г., когато бяха част от бившия социалистически лагер. Сред тях е и България. Обединеното кралство и САЩ не признават официално Палестинската държава.

Преди дни главния прокурор към Международния наказателен съд (МНС) Карим Хан поиска издаване на заповеди за арести на Бенямин Нетаняху, израелския военен министър Йоав Галант и лидерите на Хамас - Яхия Синуар, Мохамед Дейф и Исмаил Хания. В искането си той твърди, че има разумни основания да се смята, че петимата са отговорни за извършването на престъпления срещу човечеството.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG