Връзки за достъпност

Извънредни новини

Русия осъди журналистката Алсу Курмашева от Радио Свобода на 6 години и половина затвор


Алсу Курмашева
Алсу Курмашева

Руски съд осъди журналистката от Радио Свободна Европа (RFE/RL) Алсу Курмашева на 6 години и половина затвор.

Присъдата е по обвинение в разпространяване на неверни сведения за руската армия.

Курмашева беше арестувана в град Казан през октомври. Тя е обвинена също, че не се е регистрирала като „чуждестранен агент“ по силата на наказателен руски закон, насочен срещу журналисти, активисти и други.

Курмашева има двойно руско-американско гражданство.
Според RFE/RL и американското правителство обвиненията са политически мотивирани.

Асошиейтед прес (АП), която първа съобщи новината, цитира съдебни протоколи и официални лица, които потвърждават, че присъдата е произнесена на 19 юли след тайно съдебно заседание в Казан.

Президентът и главен изпълнителен директор на RFE/RL Стивън Капус нарече процеса и присъдата „подигравка с правосъдието“ и добави, че „единственият справедлив изход е Алсу да бъде незабавно освободена от затвора“.

Присъдата от 19 юли е била произнесена в същия ден, в който репортерът на „Уолстрийт джърнъл“ Еван Гершкович беше признат за виновен по обвинения в шпионаж. Той, работодателят му и Вашингтон също определят присъдата му като политически мотивирана.

За разлика от Гершкович и друг американец - Пол Уилън, който излежава 16-годишна присъда също по обвинения в шпионаж, Курмашева не е посочена от американското правителство като „неправомерно задържана“.

Подобно определяне гарантира, че случаят ще бъде възложен на службата на специалния пратеник по въпросите на заложниците в Държавния департамент на САЩ, което повишава политическата значимост на положението на затворника и позволява на американската администрация да отдели повече ресурси за осигуряване на освобождаването му.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG